Arabalarda Aydınlatma Sistemi

Arabalarda Aydınlatma Sistemi

İnsanlar arabalarını gündelik hayatta kullanırken karanlık durumlarda yada trafikte diğer araçlar ile iletişim halinde olması gerektiğinde arabalarda aydınlatma sistemine ihtiyaç duyar.

Arabalarda aydınlatma sistemi birden fazla lambadan oluşmaktadır. Bunlardan bazıları trafikte diğer sürücüleri ve yayaları uyarmak için bazılarıda hem görüşü sağlamak hemde trafikte iletişim özelliği taşımaktadır.

arabalarda aydınlatma sisteminin olmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Trafiğe çıkan arabaların mutlaka aydınlatma sisteminin olması zorunludur. Bu sistem olmasaydı dünyada trafik kazalarının sayısı oldukça fazla sayıda artardı. Bu arada diğer konumuz olan arabalarda direksiyon sistemi adlı makalemize de göz atabilir ve arabaların bir sistemini de öğrenmiş olursunuz.

Arabalarda aydınlatma sistemi çeşitli açılardan trafikte iletişim dili oluşturmaktadır. Gelin bu lambaları birlikte inceleyelim,

Öncelikle Arabalardaki dış aydınlatmalara bakalım;

Araba farları(uzun ve kısa)

Bu farlar arabanın karanlıkta görüşünü kolaylaştırmaktadır. Kullanılan yolun durumuna ve görüş mesafesine göre kısa veya uzun farlar yakılabilir. Bazı durumlarda öndeki aracı uyarmak için direksiyonun yanında bulunan kolu ileri geri yaparak farları uzun-kısa olarak çalıştırırız. Bu duruma da ”selektör” adı verilir. Trafikte diğer arabalar ile ilerlerken zaman zaman uarı niteliği taşırken kim zamanda bir birimize teşekkür yada selam vermek için kullanılabilir.

Park lambaları

Trafikte arabanın ilerlerken diğer araçlar tarafından görülmesini sağlamak ve arabanın durması halinde yada parkederken karanlıkta belli olmasını sağlayan lambalardır hem ön farda hemde arka lambalarda bulunur.

Sinyal lambaları

Trafikte sağ şeride yada sol şeride geçmek için. Bir yerden bir yere dönerken arabanın gideceği yönü diğer araçlara belirtir. Bu sayede diğer araçlar arabanın sağa yada sola gideceğini arkadan ve önden görebilir.

Stop Lambaları

Arabanın trafikte giderken aniden durması durumunda arkadaki arabalara uyarı vermek için kullandığı lambadır. Kırmızı renkte olur ve fren pedalına basıldığında arkadaki sürücünün görmesini sağlar.

Geri Vites Lambaları

Genellikle beyaz yada sarı renkte olur ve arabaların arkasında bulunur. Araba geri vitese takıldığında bu lamba yanar ve arkadaki sürücü bu uyarıyı görür.

Arabaların iç kısım aydınlatmalarını inceleyelim;

Torpido Gözü Aydınlatması

Arabanın ön iç kısmında bulunan tüm göstergelerin bulunduğu kısımdaki çeşitli gözler için üretilmiş lambalardır. Eşya koyarken rahat görebilmemizi sağlar.

Teyp Aydınlatması

Arabanın teyip yada yol bilgisayarı cihazını düğmelerini değiştirirken ayarlarken tuşlarının görünmesini sağlar. Genellikle arabanın içinde bulunan teyp ve yol bilgisayarı gibi cihazlar arabaya göre üretildikleri için bu özellikte olurlar.

Gösterge Paneli Aydınlatması

Sürücü arabayı güngüz yada gece kullanırken bütün göstergelerini aydınlatmaya yarayan ve gösterge panelinin içinde bulunan lambalardır. Sürücü bu sayede km saatini, devir göstergesini, yakıt durumunu, menzili, yağ basıncını vs. birçok şeyi görebilmektedir.

Araba İç Tavan Aydınlatma Lambası

Arabadaki sürücü ve yolcular için arabanın içinde ve tavanda bulunan lambadır. Bu lamba arabanın içini aydınlatır ve içindeki kişilerin rahat görüşüne fayda sağlar.

Arabalardaki lambaların trafikte çok önemli bir yeri vardır. Arabalarda aydınlatma sistemi olmasaydı trafik kazaları önemli düzeyde artardı. Bu yazımızda Arabalarda bununan aydınlatma sistemini sizlere açıklamış olduk.

Trafiğe çıkmadan önce düzenli olarak aracınızın aydınlatma sistemini kontol edin. Arızalı parça varsa yenisi ile değiştirin.

Hayırlı yolculuklar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir