Arabalarda Kule Gergisinin Görevi

Arabalarda Kule Gergisinin Görevi

Merhabalar araba severler. Çoğumuzun arabalara olan merakı büyüktür. Arabaları bazı insanlar orijinal haliyle kullanmayı bazıları ise üzerinde değişiklikler yaparak daha gösterişli olmasını sağlamak için arabalarını modifiye ederler.

Modifiye edilmiş arabalar çoğu insanların merak duyduğu ilgiyle baktıkları gösterişli arabalardır. Heves ettiğimiz modifiye edilmiş bu arabaların daha çok buluşma etkinliklerinde rastlanan araba kaputlarının altında hem estetik görselliği açısından hem de arabalara faydası olan bir kule gergisi parçası bulunur. Bu parça arabaların motor kısmının tam üzerinde bulunur. Bu parçayı aslında çoğumuz görmüşüzdür.

Peki nedir bu kule gergisi ve arabalardaki görevi nedir. Bir bakalım o zaman

Kule gergisi, otomobillerin ön veya arka kısmında bulunan amortisör kulelerini birleştirmek için kullanılan özel metal bir parçadır. Arabalarda kule gergisinin görevi ise şu şekildedir.

Hızlı bir şekilde yolda ilerleyerek sert bir viraja girdiklerinde arabalarda kule gergisinin görevi arabanın amortisör kulelerinin ve aynı zamanda arabanın gövdesinin esnemesini önlemeye yarar. Bir araba sert virajlara hızlı bir şekilde girdiğinde otomobilde bulunan amortisör kuleleri esnemeye neden olur. Bu kulelerin esnemesi arabaların kasasının esnemesine ve zamanla kötü duruma gitmesine neden olur. Kule gergileri İse bu kulelerin arasında bulunur ve esnemeyi oldukça azaltır.

Arabalarda kule gergisi asıl görevi dışında diğer bir açıdan görüntüsü gözümüze hoş gelir. Kaputu açıp bakan insanlar direk güçlü bir motorun üzerinde gösterişli kule gergisini görür.

Kule Gergisi hangi araçlara uygulanır?

Genellikle spor tipi araba sürüyorsanız. Arabanızın ön kısmına kule gergisini takabilirsiniz. Otomobilinize yeni amortisör sistemi taktırdıysanız. Kule gergisi montajı da yaparsanız virajlarda aldığınız verimliliği bu sayede daha fazla görmüş olursunuz. Amortisör sistemi parçaları kule gergisi parçasıyla uyumluluk sağlar.

Kule gergisininin motajını yaptığınız, amortisör kulelerinin altında süspansiyon sistemi bulunur. Arabanın süspansiyon sistemine detaylı göz atmak isterseniz süspansiyon sistemi nasıl çalışır adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Kule gergisini arabanıza büyük jant taktığınızda da montajını yapmanızda yarar var. Çünkü arabanızın amortisör kuleleri çukurlardan da etkilenir. Virajlarda oluşan kötü çukurlar varsa tekerinizin genişliği büyükse sarsıntıları aracınıza çok fazla hissettirir. Merak edip araştırma yaparak satın alacağınız bu kule gergisi sarsıntıları azaltır.

Kule gergisinin dezavantajları nelerdir ?

Aslına bakarsanız kule gergisini otomobilinize taktırdığınızda virajlarda arabanızın verimli şekilde dönmesi görevini görür. Fakat bu parçanın dezavantajlarından söz edersek kaza anında aracınızın ön kısmında sağından yada solundan alınacak olan darbelerin şiddeti arabanızın başka kısımlarına yayılabilir. Yani Örneğin Sağ önden alınan bir darbe direk aracın sol ön kısmına yayılabilir. Yada başka kısımları etkileyebilir.

Birde ikinci bir dezavantaj olarak arabanızı engebeli arazilerde sürmek biraz verimsiz olabilir. Arabalarda kule gergisinin görevi, arabanın ön veya arka kısmını germe görevini sağlayacağı için aracın esnemesini engelleyecek. Ve engebeli arazilerde araba esneme yapmayacak ve sürüş esnasında tekerleklerin askıda kalmasına sebep olacaktır. Ama normal asfalt yolda herhangi bir verimsizlik görülmemektedir.

Eğer bu durum sizin için uygun olacaksa uygun bir kule gergisi seçip otomobilinize taktırabilirsiniz. Kendi arabanızın durumunu siz daha iyi bilirsiniz. Arabalarda kule gergisinin görevini sağlamış olup ve aynı zamanda kaputun altında gösterişli görünen bir motor ve kule gergisi uyumu otomobilinize hoş bir hava katacaktır.

Keyifli sürüşler dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir