Aks Nedir ve Nasıl Çalışır

Aks Nedir ve Nasıl Çalışır

Aks nedir, Arabalarda bulunan motorun gücünün arabalara aktarılması Aks adı verilen parça ile sağlanır.

Aks, Arabalarda bulunan difransiyel sisteminin sağladığı dönme hareketini arabanın tekerleklerine aktaran önemli bir parçadır. Aks nedir sorusuna aynı zamanda arabanın motorunun gücünü tekerleğe aktaran ve aracın tüm yükünü taşıyan güvenliği sağlayan önemli parçalardan birisidir diyebiliriz.

Arabalarda önemli parça olan aks nedir, halk tarafından dingil ismi ile de söylenen aks, bir arabanın önden ya da arkadan çekişli olmasına göre farklı olabilir. Arabanın çekiş türüne göre çeşitlilik gösterebilir.

Arabalarda bulunan aks parçasının üç farklı çeşidi vardır. Şu şekilde açıklayak olursak;

1- Yarım Serbest Akslar

Bu akslar genellikle arazi araçlarında 4×4 çekiş sistemine sahip arabalarda bulunmaktadır. Bu aks çeşidi belirli araçlarda kullanılırken kamyonetlerde de kullanılmaktadır.

2-Tam Serbest Aks Mili

Bu aks çeşidi diğerlerinin tersi difransiyelden gelen dönme hareketini tekerleklere aktarmakla görevlidir.

3-Üç Seyrek Serbest Aks Mili

Bu aks mili ise aracın tekerleklerine civatalı olarak kullanılır. Araçtaki bu aks parçasının uç kısmı genelde koni şeklinde olur.

Aks Kopması Neden Kaynaklanır ?

Bir araba için önemli ve güvenliği sağlayan parça üretim tesislerinde birçok zorlanmalara dayanıklı hale getirilebilecek şekilde üretilmesine rağmen, çok nadir olsada aks parçası kopabiliyor.

Aks kopması neden kaynaklanır ?

Bunun bir çok nedeni olabilir. Araba ile çeşitli yollarda giderken aks parçasına büyük taş parçası odun vs. çeşitli cisimlerin çarpması aks parçasına zarar verebilir ve kopmasına neden olabilir. Genellikle darbeler aksın birleşme noktasından oluşabiliyor. Her arabanın bir yük taşıma sınırı vardır. Aks kopması fazla yüklenen arabadaki aksın baskı yapılması ve bozulmasına neden olabilir.

Aksın kopması durumunda araba viteste olsa bile gaz pedalına bastığınız zaman araba hareket edemez. Bu gibi durumlarda aracı zorlamadan en yakın servise götürmenizdir. araç hareket edemeceğinden çekici çağırmak gerekicektir.

Arabalarda aks parçasının ne olduğunu ve ne işe yaradğını, arızalarını sizlere bu yazımızda anlatmaya çalıştık. Arabalarda şasi yazımıza da göz atabilirsiniz.

Keyifli sürüşler dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir