Hurda Arabalar Ne Yapılıyor ?

Hurda Arabalar Ne Yapılıyor ?

Trafikte kullanılan araçların yanında trafiğe çıkamayacak durumda olan hurda arabalar bulunmaktadır. Bu arabalar hurda belgesi alınarak trafik ve tescil müdürlüklerinde hurdaya ayrılıyor ve trafikten çıkartılıyor.

Hurda arabaların herhangi bir plakası bulunmamaktadır. Dünyada hurdaya ayrılmış birçok araba vardır. Bu sayı oldukça ülkemizde de fazlaca bulunmaktadır. Peki bu hurda arabalar ne yapılıyor ? Hurda arabalar ne aşamalardan geçiyor? Herhangi bir yerde değerlendiriliyor mu?

Hurda arabaların trafiğe çıkması mümkün değildir. Bu arabalar, çeşitli hurdalıklarda hurda arabaların işe yarar parçaları çıkartılarak arabanın kalan kısmı büyük makineler aracılığı ile imha edilerek hurda haline getiriliyor. Ayrılan parçalar. Hurdalıklarda ya da internet ortamında çıkma parça olarak satılıyor.

Hurda arabaların değerlendirilme durumu, içindeki işe yarar parçalar sökülüp çeşitli dükkanlarda yada internet ortamında satmak veya eğer araç çalışır durumda ise bu arabayı satın alıp trafiğe kapalı alanlarda kullanmak. Araba ilen sitelerinde hurda araçlar satın alabilirsiniz. Araçlar hurda oldukları için fiyatları da normal araba fiyatına göre daha düşüktür.

Ayrıca bu arabaları çeşitli dükkanlarda dekorasyon amaçlıda kullanabilirsiniz. Ya da minibüs gibi olan büyük arabaların içini dükkana çevirip çalışabilirsiniz. Bazı hurda arabaları film şirketleri alıp, film çekimleri için kullanabiliyor. Hurda arabanız varsa çeşitli fikirler ile bu araçları değerlendirebilirsiniz.

Hangi arabalar hurdaya ayrılıyor ?

Hurda arabaların plakası trafiğe teslim edildiği için, mevcut hurda belgeli arabaya herhangi bir vergi yada herhangi bir muayene işlemi gerekmemektedir. Zaten araç trafiğe çıkmadığı için herhangi bir ödeme de yapmamış olursunuz .

Ülkemizde bulunan çeşitli araba hurdalıklarından bazılarını aşağıda sizlere şöyle sıralayabiliriz.

  • Ankara – Yeni Mahalle Yıldız Sanayi Sitesi
  • İstanbul – Pendik Araba Hurdalığı
  • İstanbul – İkitelli Atatürk Sanayi Sitesi
  • İstanbul – Arnavutköy / Hadımköy
  • Muğla – Araba Hurdalığı

Hurda Belgeli Araç Ne Demek?

Hurda belgesi, çeşitli sebeplerden dolayı kullanılamayacak durumda hasar almış olan bir arabanın tekrar kullanılamayacağı ve trafiğe çıkamayacağı anlamına gelir.

Karayolları Trafik Kanunu bünyesinde hurda arabalar 16 yaş ve üzeriyse hurda araç kapsamına girebilmektedir. Hurda arabalar ile ilgili 2018 yılında devlet tarafından araç sahiplerine hurda araç teşviki de sunulmuştur. Bu uygulama ile hurda arabası olanlar, hurdaya çıkan arabalarını teslim ederek, yeni alacak arabalarını 15 bin tl’ ye kadar indirim ile satın alabiliyordu. Uygulamadan bir çok araç sahibi faydalanırken hurda araç teşviki 2020 yılında sona erdi. Şehir trafiğinin daha rahat bir hale gelmesi ve aynı zamanda çevre kirliliğini de önlenmesi hedeflenen hurda belgeli arabalar hangi durumlarda alınabilir? Bunu da şu şekilde açıklayalım.

Hurda Belgesi Hangi Durumlarda ve Nasıl Alınır?

Trafikte bulunan arabaların çeşitli sebeplerden dolayı hurda olarak tanımlanabilir. Bir otomobil yeniden kullanılmaya uygun durumda değil ise hurdaya ayrılmış sayılır. Çeşitli durumlarda olabilse de bir arabaya hurda belgesi genellikle iki ayrı durumda alınabilmektedir.

1 – Kaza yapan bir arabanın hiç kullanılamaz, (pert araç) haline gelmesi sonucunda hurda belgesi alınabilir.

2 – Uzun bir süre kullanılmayan arabanın eskimesi sonucu zaman ile çeşitli fonksiyonlarını kaybetmesi sonucu kullanılamaz duruma gelmesi ile hurda belgesi alınabilir.

Bir arabayı çekici ile yada bizzat hurdaya götürünce, müracaat etmiş olduğunuz ilgili yerden sizden çeşitli evraklar istenmektedir. Bu belgeler aşağıdaki gibidir.

  • Arabanın eski trafik tescil ve belgeleri ile plakaları
  • Söz konusu olan araba sahibinin yada yasal temsilcisinin herhangi bir trafik tescil şubesine veya bürosuna müracaatı.
  • T.C. kimlik numarası yazan nüfus cüzdanı
  • Konu ile ilgili yazılmış bir dilekçe
  • Arabanın eski trafik tescil ve belgeleri ile plakaları
  • Hurda belgesi alınacak arabaya ait araç trafik tescil ve müracaat işlem formu (iki adet olucak)

Söz konusu araba, bir şirket arabası ise, belirtilmiş olan evraklara ek olarak;

  • Firmaya ait İmza sirküleri
  • Arabanın kayıtlı olduğu firmaya ait ticaret sicil gazetesi.
  • Bağlı olunan oda kayıt belgesi (Sanayi, Ticaret, Esnaf ve Sanatkarlar vb.)

Sahiplenilmeyen Hurda Arabalar Ne Yapılır?

Ekipler tarafından çalışır durumda olan arabaları ve arabaların üzerinde yasal blokesi olanları hurdalık bünyesine dahil etmiyor. Çeşitli hurdalıklarda toplanan arabalar, sahibinin kimliğinin ibrazı ve hurda arabanın kendine ait olduğunu kanıtladıktan sonra kanun gereği belirli bir çekme bedeli ödeyerek hurda arabasını geri alabiliyor. Araba mezarlıklarında sahipleri tarafından hâlâ geri alınmayan arabalar ise depoda ilgili numaralar verilerek bekletiliyor.

Eğer işinize yarayan çıkma parça ya da hurda araba varsa buralardan araştırabilir ya da internetten bulabilirsiniz. Bir arabaya pert kaydı genellikle kaza anında araç içindeki hava yastıklarının açılması sonucu verilir. Arabalarda bulunan hava yastığı sistemleri için bağlantımıza göz atabilirsiniz.

Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir