Kışın Araba Kullanmak Nasıl  Olur?

Kışın Araba Kullanmak Nasıl Olur?

Arabaları dört mevsim kullanmak mümkündür. Arabalar her türlü hava koşullarına dayanıklı olarak üretiliyor. Araba üretimi yapılırken çeşitli şartlarda çeşitli hava koşullarında araba test ediliyor. Kışın araba kullanmak sürücüler için zorlu olabiliyor.

Ancak böyle durumlarda her tülü önlemi yine sürücünün alması gerekmektedir. Kış mevsimlerinde daha tedbirli olunmalı ve arabaların temizliği ve bakımı ona göre yapılmalıdır.

Arabaları kış koşullarına uyumlu hale getirmek

Kışın yol şartları sürücüler açısından zorlayıcı olabiliyor. Zorlu kış koşulları çeşitli durumlarda daha önceden tahmin edilemeyebilir ve arabanız ve kendi sürüş teknikleriniz yönünden ekstra yeni ihtiyaçlar ortaya çıkabilir.

Kış mevsiminde araba kullanmak istiyorsanız sıkı bir hazırlık yaptığınızdan emin olup yola çıkmadan önce hareket edeceğiniz yol hakkında haberlere göz atın. Araba kullanırken hızınızı her zaman zorlu yol ve hava koşullarına göre belirleyiniz.

Kışın Araba Kullanmak için Hazırlık Yapılması

Kışın arabanız ile yolculuk yapıcaksınız ama arabanız buna hazır mı ? Arabanızı zorlu kış şartlarına hazırlamak için öncelikle kış bakımını yaptırın. Kış mevsim koşullarının arabanızda her türlü kış lastikleri, arabanızın aküsü, hortum, radyatör, motor kayışı, motor yağı, ateşleme sistemi, egzoz sistemi, kalorifer (buz çözme kısmıda dahil), cam sileceği, arabanızın lambaları ve frenleri gibi elemanlarını zorunlu olarak kontrol ettirin yada kendiniz edin.

Kış mevsiminde daha güvenli ve daha keyifli bir sürüş yapabilmeniz için birkaç ip ucunu hazırladık. Hadi isterseniz onlara bir göz atalım.

  • Arabanızdaki kış lastiklerini uygun şekilde seçimini yapın ve zamanında taktırın
  • Sürüş esnasında daima tek elle değil iki elle direksiyonu tutmaya gayret gösteriniz.
  • Arabanızın her zaman düzenli bakımlarını ihmal etmeyin, yaptırın
  • Yolda kayan arabanızı nasıl kontrol altına alırsınız? Olası bir durumda arabanızın yerden kaydığını hissetmeniz durumunda debriyaja basın. Bu durum arabanın yeniden yolu kavrayıp yola utunmasını sağlamaktadır.
  • Karlı ve buzlu yollarda araba nasıl kullanılır. Bunun hakkında ön bilgi edinmeden yola çıkmayın.
  • Arabanız ile yola çıkmadan önce yolun anlık durumu hakkında internetten veya haberlerden bilgi edinin.
  • Arabanızdaki ön cam su bölümünü ve arabanızın sıvı soğutma sistemini antifriz ile doldurun.
  • Sisli hava şartlarında nasıl araba kullanılır? Bunun ile ilgili çeşitli sürüş teknikleri edinin
  • Kaygan bir zeminde frenleme nasıl yapılır? Kış şartlarında sert fren kesinlikle tavsiye edilmez. Bunun yerine daha erkenden vites küçülterek motor freni uygulamanız ve sonrasında duracak iseniz durmanız gerekir. Kaygan bir yolda fren yapmak kuru yola göre oldukça uzundur. Mutlaka öndeki araba aradaki mesafenizi olabildiğince açın.
  • Olası bir buzlanmaya karşı arabanızda mutlaka çeşitli yardımcı araç ve gereçler bulundurun.
  • Araba ile yolda hareket ederken sıklıkla şerti değiştirmekten kaçının
  • Arabanın ön camını mutlaka kontrol edin. Araba camını, donmalara karşı önleyin (Koruma, bu çözücü sprey vs.)
  • Arabanızın kapıları açılmıyor mu? Kapıları açarken zorlamayın ya da çekmeyin çünkü kapı içerisindeki kauçuğa zarar verirsiniz. Bunu yapmak yerine arabadaki kapıları içeri itin.
  • Virajlarda dönmeden önce arabanızı önceden yavaşlatın. Karlı yollarda, hiçbir zaman ani fren ve hızlanma yapmayınız.
  • Olası bir durumda panik yapmayın, bu sizin konsantrasyonunuzu bozarak kötü sonuçlar yaratabilir. Bunun yerine daha sakin ve soğukkanlı davranın, bunu, derin nefes alıp vererek uygulayabilirsiniz.


Araba kullanırken her zaman daha Dikkatli olun, Yavaşlayın ve Kontrollü hareket edin. Bunlar kış mevsiminde bir araba kullanımı ile ilgili üç önemli kuraldır(DYK). Kış mevsiminde, zorlu yol ve zorlu hava koşullarına göre araba kullanılmalıdır. Ani frenleme yapmak zorunda olacağınız durumlara karşı her zaman önünüzdeki araç ile güvenli bir takip mesafesi belirleyin.

Kış mevsiminde aklınızda bulunması gerekenler çeşitli bilgiler bunlardır. Daha fazla bilgiye ulaşarak bu tavsiyelere uyarsanız daha güvenli ve keyifli sürüşler yapabilirsiniz. Zorlu yol şartlarında arabayı yavaşlatmak veya durdurmak önemli bir konudur. Bu konu ile ilgili Arabalarda Fren Sistemi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Güvenli ve keyifli sürüşleriniz olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir