Drag Yarışları

Drag Yarışları

Araba yarışları pek çok filme ve bilgisayar oyunlarına konu olmuştur. Bu yarışları izlemek ve yarışları yapmak oldukça çekişmeli ve keyiflidir. Dünya çaıpnda düzenlen birçok araba yarışı türü bulunmaktadır. Bugün sizlere araba yarışlarının bir türü olan drag yarışları nı anlatacağız.

Drag Yarışı Nedir?

Drag yarışları bir çizgi üzerinde araba yada motosikletin bu çizgiden aynı anda ballayıp düz bir şekilde bitiş noktasına varmasıdır. Drag yarışları diğer bir ismiyle kalkış yarışları olarak bilinirler. Bu yarış türü genelde motosiklet ve arabaların yarıştığı bir yarıştır. Drag yarışı sadece aynı çizgide yan yana iki arabanın durması ve asfalt zeminde tek seferde kalkış yaptığı ve bitiş çizgisini ilk geçenin kazanmış olduğu bir yarış türüdür. Bu yarışlarda genel olarak yarış mesafesi kısa olur.

Bu yarışlarda arabaların durur haldeyken en kısa zamanda bitiş çizgisine varmaları hedeflenir. Drag yarışlarında bu hedef için en önemli kriterler yarışan arabanın patinaja kapılmaması ve vites geçişlerini yaparken düzgün, kayıpsız yapmasıdır. Drag yarışlarında yarışan arabalar, çeşitli özelliklere göre sınıflandırılır. Bu kriterlerin arasında arabanın tipi, araba motorunun boyutu gibi bir arabanın gücünü arttıran ve araç yakıtının kullanılması veya kullanılmaması gibi kısıtlamalar yer alır.

Bu yarışlarda asıl amaçlanan, arabaların start çizgisinden en kısa süre içerisinde bitiş noktasına varmasıdır. En kısa sürede bitiş çizgisine ulaşmayı başaran araba bu yarışın galibi olur.

Drag Yarışları Nasıl Düzenleniyor ?

Standart olarak araba sürücüleri çiftler hâlinde birbirine karşı yarışırlar. Kazananlar yarışçılar, en son kalanın elendiği diğer yarışlar da yarışmaya devam edicek şekilde ileriye doğru giderler. Drag yarışında otomobil sürücüsü başlangıçta ani bir kural hatası yapacak olup karşı yol şeridine geçerse bu yarıştan elenmiş olur. Yılbaşı ağacı (Christmas tree) olarak bilinen trafik lambasına benzeyen özel bir işaret sistemi içerisinde yeşil renk ışık yandığı zaman yapılacak taktik, bitiş çizgisini ilk geçene kadar. Mümkün olabildiğince hızlı bir şekilde en yüksek hız seviyesine ulaşmaktır.

Drag yarışları için pist standartları nelerdir ?

Bu yarış pistlerinin mesafesi çok uzun değildir. Bu yarışların standart olarak mesafesi genelde 402 metredir. İhtiyaç duyulan pist ölçüleri 11 metre genişliğinde bir pist ve bu pist uzunluğuda 732 metre olması gerekir. Bu 30 metre yarış arabalarının lastiklerini ısıtması için kullanılırken 350 metrede frenlemek ve durmak için kullanılır.

Drag Yarış Kuralları Nelerdir ?

Drag yarışlarının en önemli önceliği güvenliktir. Yarış sırasında sürücülerin, kask, tulum ve 4 noktalı emniyet kemeri kullanmaları zorunlu tutulmuştur. Araç içerisinde bir yangın tüpü bulundurmalıdır. Yarışacak araba olası bir durumda oluşabilecek mekanik bozulmalara karşı kontrolü yapılmalıdır. Yarış arabaları yarışlardan önce büyük bir hazırlık içerisine girerler. Lastikleri, motorunun durumu vs. çeşitli alanlarda test edilirler.

Hangi Araç Tipleri Kullanılabilir?

Her türlü araç türünün kullanılabileceği drag yarışlarında, önden çekiş sistemine sahip, arkadan itişli yada dört çeker sisteme sahip araç modelleri bu yarışlarda kullanılabilir. Bu yarışlarda arabalar, motor hacimlerine ve arabanın cinsine göre ayrı olarak alt kategorilere göre sınıflandırılabilir. Bazı yarışlarda arabalar, motor hacimlerine göre ayrı liglerde yarıştırılır.

Ülkemizde drag yarışları var mı?

Elbette bu yarışlar ülkemizde de yapılmaktadır. Genel olarak bu yarışlar Türkiye otomobil sporları federasyonu (TOSFED) tarafından, ülkenin çeşitli illerinde belirli tarihlerde düzenlenmektedir. Drag yarışları ülkemizde yapılırken çoğu zaman trafiğe kapalı alanlarda önden çekişli arabalar kullanılarak yapılır.

Drag yarışlarını izlemek eğlencelidir. Araba yarışları ile çeşitli bilgileri Araba Yarış Çeşitleri başlıklı yazımızdan edinebilir ya da çeşitli sosyal medya sayfalarına göz atabilirsiniz.

Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir