Araba yarışlarını bir çok insan bilmekte ve izlemektedir. Büyük bir ilgi ve heyecanla seyredilen bu yarışlarda sadece araba yada motorsiklet olarak değilde kamyonların yarıştığını biliyormuydunuz ? Evet! kamyon yarışları, dünyada birçok farklı bölgede düzenlenmektedir. Burada sizlerle bugün kamyon yarışları nedir ? Nasıl düzenlenir ? Bu konu hakkında bilgilendirme yapacağız.
Kamyon yarışları, 160 km hızlara çıkan kamyonların birbirleriyle yarıştırılarak düzenlendiği bir motorlu spor çeşididir. Bunun için ortaya çıkartılmış Avrupa Kamyon Yarışı Şampiyonası (EHRC), dünya çapında en fazla bilinen motor yarışı pistlerinden olan Fransa’daki Le Mans ve Almanya’daki Nürburgring gibi ülkelerin birkaçında düzenlenmektedir. Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan Craftsman Kamyon Serisi Yarışları, ülkenin dört bir yanından, gelen insanları 400 kilometrelik yarışları izlemek üzere bir araya getirir.
- 1980 yıllarında başlayan Avrupa yarışlarında, genel olarak kamyon yarışı için yollarda iş makineleri kullanılmaktaydı.
- Craftsman Kamyon Serisi olarak yapılan yarışlar, ilk olarak 1995 yılında başlamıştır.
- Yarış kamyonları güçlü özellikleri sayesinde 161 km süraate, bir Porsche 911 spor arabadan daha hızlı bir şekilde ulaşabilmektedir.
- Bir kamyon için belirlenen asgari ağırlık 5500 kg yani 5.5 tondur.
- Bu yarış kamyonlarının güvenlik nedeniyle saatte 161 km hız sınırı vardır.
TRO (Truck Race Organization-Kamyon Yarışı Organizasyonu) tarafından düzenlenen kamyon yarışları, 2012 yılında ülkemizde İstanbul Parkta düzenlenmiştir. Avrupa’da büyük bir ilgiyle seyredilen FIA Avrupa Kamyon Yarışları, 11-13 Mayıs tarihinde ülkemizde ilk defa düzenlenmiştir. Kamyon yarışları bu tarihlerde Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) aracılığı ile Renault Trucks sponsorluğu ile İstanbul Park pistinde düzenlenmiştir.
Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından Türkiye’de ilk kez düzenlenmiş yarışlar, 2012 FIA Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası’nın ilk ayağı olarak 9 farklı ülkede gerçekleştirilerek 11 ayaktan oluşan yarış, 14 Ekim’de Fransa’da son bulmuştur. Motorlu spor yarışları sevenleri, Kamyon yarışlarının İstanbul etabı ile 2012 yılı Türkiye Pist Şampiyonası’nın ilk yarışını da izleme şansı bulmuşlardır.
Bu yarışlar, genellikle karayollarında rastladığımız standart TIR çekicilerinden daha farklı olarak 5,5 tonluk ağırlığa, 12 litre ve 1100 beygir gücündeki bir motorlarla donatılan 14 kamyonun çekişmesi büyük bir ilgi ile izlenmiştir. İstanbul Park pistinde mücadele eden bu kamyonlar, teknolojik olarak modern GT yarış arabaları gibi donatılmışlardır.
FIA Avrupa Yarışları, 2014 yılının sezon açılışını, 24 Mayıs’ta İtalya’nın Misano şehrinde gerçekleştirmiştir. FIA Avrupa Kamyon Yarışı Şampiyonası’nın lastiklerini ise 10 yıl boyunca Goodyear temin etmiştir.
2014 yılında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde düzenlenen kamyon yarışları için, Planlanmış olan FIA Avrupa kamyon yarışları şampiyonası yarış turnuvası Takvimi
24 – 25 Mayıs : Misano Adriatico – İtalya
7 – 8 Haziran : Navarra – İspanya
21 – 22 Haziran : Nogaro – Fransa
4 – 6 Temmuz : Red Bull Ring – Avusturya
18 – 20 Temmuz : Nürburgring – Almanya
30 – 31 Ağustos : Most – Çek Cumhuriyeti
20 – 21 Eylül : Zolder – Belçika
4 – 5 Ekim : Jarama – İspanya
11 – 12 Ekim : Le Mans – Fransa
2019 yılında “Yılın Uluslararası Kamyonu” ünvanını alan ödüllü Ford Trucks F-MAX, Avrupa’nın en dikkat çekici ve en heyecanlı kamyon yarışı olarak bilinen (ETRC) European Truck Racing Championship’in “resmi aracı” olmuştur.
2022 yılında Goodyear FIA Avrupa Kamyon Yarışı Şampiyonası olarak adı değiştirilen FIA Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası, kamyon yarışının yüksek noktasını temsil etmektedir. 8 turda oluşturulan takımlar, Avrupa’nın önde gelen pistlerinde yarıştırılıp, Goodyear lastiklerinin gücünü sadece yarış pistlerinde değil, pist dışındaki taşımacılık filosu operasyonlarında da göstermiştir.
Pistlerde yarışan bu kamyonlar, “TIR çekicisi” olarak yarışmaktadır. Yarıştırılmak için özel olarak tasarlanmış olan bu kamyonlarının ortalama ağırlıkları 5,5 ton ve 1100 beygir gücündeki bir motora sahip olup 160 km sürate çıktığını düşünürsek, lastiklerin bu yarışlarda hayati bir önem taşıdığı anlaşılıyor. Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonasının yönetici kuruluşu olan Federation Internationale de l’Automobile (FIA) nın onayladığı tek lastik markası haline gelen Goodyear kamyon lastikleri, en zorlu koşullarda mümkün olabilecek en iyi performansı sunmak için özel olarak geliştirilmiş olup yarış kamyonlarının performansını ön plana çıkartıyor.
Bu arada kamyonlardan bahsetmişken önemli bir notu da açıklamadan geçmeyeceğiz.
NOT: Belaz 75710, 450 ton maksimum seviye yük taşıma kapasitesi sayesinde dünyanın en büyük maden kamyonu olma ünvanını almıştır.
FIA Avrupa Kamyon Yarışında şampiyon olan sürücülerden bazılarını aşağıda sıraladık.
- 1985 – Rod Chapman (Ford Cargo)
- 1989 – Rod Chapman (Volvo N12)
- 1990 – Axel Hegmann (Mercedes-Benz)
- 1993 – Gérard Cuynet (Mercedes-Benz 1733-S)
- 1996 – Steve Parrish (Mercedes-Benz 1834-S)
- 2000 – Harri Luostarinen (Caterpillar TRD)
- 2005 – Ralf Druckenmüller (VW Titan)
- 2009 – David Vrsecky (Buggyra)
- 2011 – Jochen Hahn (MAN TG)
Motorlu sporların bir çeşidi olarak boy gösteren kamyon yarışları hakkında çeşitli bilgileri sizlere aktarmış olduk. Normal araba yarışlarından farklı olarak kamyon yarışları büyüklükleri ve güçlü donanım özellikleri sayesinde izleyicileri bir hayli etkisi altına almaktadır.
Yarışlardan bahsetmişken araba yarışları hakkında da detaylı bilgi edinmek isterseniz. Araba yarışları başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.
Keyifli izlemeler.