Yerli Arabamız TOGG

Yerli Arabamız TOGG

Merhabalar, Ülkemizde tanıtılmasından bu yana her zaman merak konusu haline gelen yerli arabamız TOGG, ülkemizin gelişimi için büyük bir adım haline gelmiştir.

Bir makineden daha çok akıllı cihaz olarak tabir edilen TOGG, dünya çapında araba severleri büyülemeye devam ediyor. 1961′ de “Devrim” olarak isimlendirilen ve Türkiye’ nin ilk yerli arabası için atılmış olan ilk adımlar, tam olarak 61 yıl sonra TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu) ile tamamlandı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2011′ de Başkanlık döneminde katılmış olduğu TÜSİAD toplantısında gündeme yerli üretim araba konusunu çıkartması ile Türkiye olarak önemli bir süreç başlamış bulunmaktaydı.

Türkiye, otomotiv sektöründe artık tam anlamıyla kendi araba markasını ortaya çıkartmak için yeni adımlar attı ve 2017 yılı kasım ayında milletçe merak edilen yerli otomobil için bir araya gelecek olan şirket ve kuruluşlar belirlenerek bir an evvel projenin hayata geçirilmesi amaçlanmıştır. 2018 yılında BMC, Zorlu Holding, Turkcell, Anadolu Grubu ve TOBB firmaları bir araya gelmeleri sonucu Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) kurulmuştur. Merkezi Türkiye olan TOGG şirketi, faaliyetlerine ilk adım olarak İstanbul’da başlamış olup 2019 yılının son çeyreğinde ise İstanbul’dan Kocaeli’nin Gebze ilçesine taşınmıştı.

TOGG’ un tasarımı 2019 yılında tamamlanmış olup elektrikli arabanın üretimi için Bursa ilinin Gemlik ilçesinde fabrika kurulmasında karar kılınmıştır. Yerli otomobil 27 aralık 2019 yılında düzenlenmiş olan bir basın toplantısında tanıtımı yapılmıştır. Bu toplantıda SUV ve sedan modelleri tanıtılmıştır. Sabırla beklenen TOGG’ un üretim fabrikası, 2022 yılı içerisinde ekim ayının ortasında inşaatı bitirilmiştir. 1 milyon 200 bin metrekare alana yayılan TOGG’ un fabrika sahasının, Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılışı yapılan fabrika, 29 Ekim 2022 tarihinde açılmıştır. Bir zaman sonra yerli arabamız TOGG, 29 Ekim 2022 yılında ilk üretim hattından “Anadolu Kırmızısı” rengiyle indirilmiştir.

Batarya gücünü lityum iyon pillerden almakta olan araç. Bir kere şarj edildiği zaman batarya kapasitesine bağlı olarak 300 km ve 500 km menzile sahip iki ayrı güç seçeneklerine sahip paketler sunulması amaçlanmıştır. 

TOGG’ un bataryasının 30 dakikadan daha kısa sürede %80 e kadar şarj edilmesi hedeflenmektedir. Arabaya dahil edilecek olan bir başka özellikte rejeneratif fren sistemi, bu fren sistemi, araç yavaşladığı durumlarda motorların dinamo gibi çalışarak pili tekrar şarj edip mevcut olan menzili %20’ye kadar uzatması düşünülmektedir.

TOGG Kaç Farklı Paket Seçenekleri Sunuyor ?

Yerli arabamız TOGG’ un T10X modelinin RWD versiyonu olarak V1 RWD (Standart Menzil), V2 RWD (Standart Menzil), V2 RWD (Uzun Menzil) olarak 3 farklı paketi sunulmaktadır. Bu seçenekler aracın batarya, menzil, şarj kapasitesi gibi çeşitli faktörlere göre değişmektedir. Aşağıda tablo halinde aracın seçenekleri ve sunmuş olduğu özellik farkları yer almaktadır.

Teknik Özellikler V1 RWD Standart Menzil V2 RWD Standart Menzil V2 RWD Uzun Menzil
Mevcut Menzil 314 km314 km523 km 
Şarj Kapasitesi 52,4 kWh52,4 kWh88,5 kWh
Hızlı şarj Süresi 28 dk 28 dk 28 dk 
Maksimum Güç 160 kW – 218 PS160 kW – 218 PS160 kW – 218 PS
Maksimum Tork 350 Nm350 Nm350 Nm
Enerji Tüketimi 16,7 kWh16,7 kWh16,9 kWh 

Togg’ un çekiş sistemine göre AWD ve RWD olarak iki farklı ana seçeneği bulunmaktadır. RWD modeli arkadan itiş sistemine sahip 160 kw gücünde tek motor dan oluşmaktadır. AWD modeli ise 4 tekerden çekiş sistemine sahip olup 320 kw gücüne sahip çift motordan oluşmaktadır.

Elektrikli bir araç olarak üretilen Togg, Yakıt ile çalışan arabalara göre 0 – 100 km/s hıza arkadan itiş seçeneği ile 7.4 saniyede müthiş bir şekilde ulaşmaktadır.

Arkadan itişli seçeneği ile öne çıkartılan Togg T10X modelinin merak edilen teknik özellikleri şu şekildedir:

  • Bagaj Hacmi: 441 litre 
  • Mevcut Ağırlık: 2126 kg
  • Maksimum Tork: 350 Nm
  • Azami Hız: 180 km/s
  • 0-100 km/s Hıza Ulaşma Süresi: 7.4 saniye
  • Beygir Gücü: 218 HP
  • Motor Gücü: 160 kW
  • Motor Tipi: Permanent Magnet Synchronous Motor (PMSM)
  • Ortalama Yakıt Tüketimi: 16.9 kWh/100km

Togg T10X modelinde bu teknik özelliklerin yanında sürücünün sürüş keyfini artıran teknolojik özellikleri de bulunmaktadır. Bu özellikleri şöyle açıklayabiliriz.

  • Akıllı şerit takip sistemi
  • Ön çarpışma uyarısı ve acil durum freni
  • Meridian Premium ses teknolojisi
  • Hi-Fi ses deneyimi
  • Anahtarsız giriş özelliği
  • Uçtan uca büyük ekran
  • Isıtmalı ön ve arka koltuklar
  • Elektrikli ve hafızalı ön koltuklar
  • Otomatik açılır/kapanır bagaj
  • Kablosuz şarj ünitesi
  • Adaptif sürücü asistanı
  • Otomatik park asistanı 
  • Kameralı sürücü dikkat asistanı
  • Kör nokta asistanı
  • Dur-kalk fonksiyonlu akıllı adaptif hız sabitleyici
  • Trafik işareti algılama sistemi
  • Yoğun trafik pilotu

Her zaman fabrikaya bağlı kalan kesintisiz 4G/5G internet bağlantısı sayesinde araç, fabrikadan güncellemeleri otomatik olarak alırken, arıza durumunda araca uzaktan müdahale edilebilecek durumdadır.

Ülkemizde Togg İçin Aktif Çalışan Şarj İstasyonları

Şehirler arası seyahatleri kolay bir hale getirmek için mevcut olarak şehirlerde Togg için kurulmuş Trugo şarj istasyonları aktif olarak bulunmaktadır. Togg tarafından zaman içerisinde Trugo şarj istasyonlarının sayısı artış gösterecektir. Şu anda aktif olarak çalışan Trugo şarj istasyonları olan bazı şehirler ise aşağıdaki gibidir. 

İSTANBULBURSADENİZLİ
ANTALYAMERSİNBOLU
SAKARYASAMSUNAMASYA
ANKARADÜZCE VAN
Aktif Trugo Şarj İstasyonu Olan İller

Togg T10X Modelinin Renk Çeşitleri

Yerli arabamız Togg T10X modeli için 6 farklı renk seçeneği bulunmaktdır. Togg için seçilmiş olan bu özel renkler, Türkiye’yi anlatan özel kelimelerle adlandırılmıştır. İşte yerli otomobilin göz kamaştıran renkleri, isimlerine göre aşağıdaki gibidir.

1-Anadolu

TOGG Anadolu Rengi

2-Gemlik

TOGG Gemlik Rengi

3-Kula

TOGG Kula Rengi

4-Kapadokya

TOGG Kapadokya Rengi

5-Oltu

TOGG Oltu Rengi

6-Pamukkale

TOGG Pamukkale Rengi

TOGG şirketinin, küresel pazarda rekabet gücü başarısı, eminiz ki gelecek zamanlarda daha iyi tahmin edilebilir. TOGG, yeni çıkan teknolojileri yakalama noktasında öncü ve yeni bir proje olması ile şimdiden Türkiye’ deki araba endüstrisine büyük katkı sağlayacak gibi duruyor. Bu projenin kazandırdığı en önemli artılarından birisi ise Türkiye’ye gelecek nesil araçların üretilebildiği bir yer kazandırması ve üretilen ürünler olarak, gerek ülke içinde, gerek ülke dışında bir tedarik zinciri ortaya çıkartacak olmasıdır.

Yerli arabamız togg ile ilgili bu yazımızda sizleri bilgilendirmiş olduk. Yerli araba markaları Togg, Tofaş, Devrim gibi daha bir çok marka logosunun yer aldığı Araba Marka ve Logo Anlamları başlıklı makalemize buradan bakabilirsiniz.

Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir