Arabalarda Yapay Zeka Sistemi

Arabalarda Yapay Zeka Sistemi

Yapay zeka teknolojisi ile arabaların buluşturan otonom araba teknolojisi artık yakın gelecekte yavaş yavaş gerçek hale geliyor. Arabalarda yapay zeka sistemi, otonom arabalar sayesinde yolu, trafik akışını ve etrafı algılayıp tespit ederek arabadaki sürücüye ihtiyaç duymadan hareket edebilecek şekilde geliştiriliyor. Hemen hemen bütün araba üreticileri, günümüzde elektronik ve bilişim alanlarında bilinmiş birçok firma, sürücüsüz otomobiller için çalışmalar yürütmek ve geliştirmektedir. 

Bundan bir kaç yıl önce yapay zeka konusu, sinema filmlerinde, bilim kurgu romanlarında, boy göstermekteydi. Hayal gücüyle ilgili olan bu filmlerde yapay zeka konusu ele alınmaktaydı. Peki ya şimdi ne durumda ? Yapay zeka şuanda bir akıllı telefonunuzda, akıllı evinizde ve de akıllı arabalarınızda ve birçok yerde kullanılmaktadır. Günümüz ve gelecek zamanlarda büyük bir alanı kapsayacak olan yapay zeka arabalarımıza önemli bir şekilde destek olmaya devam ediyor. Şehirlerde trafiğinde, sürücüyü ve yolcuları düşünerek, yol güvenliğini arttırarak olası kazaların önüne geçiyor. Arabalarda yapay zeka kullanımını önemli düzeyde araştırıp geliştiren sektörlerden birisi de otomotiv sektörüdür. Günümüz dünyasında kullandığımız otomobiller artık daha güvenli ve daha verimli olacak şekilde en son teknolojik donanımlar ile dolu. Yapay zekanın otomotiv sektöründe ne durumda olduğuna buradan bir bakalım. 

Otomotiv Sektöründe Yapay Zeka 

Bu konuda araştırma yapan firmalar yeni çıkacak otonom arabaların yapay zeka alt yapı sistemlerinin kurulum sıklığının 2025′ de %109 bir oranla artış göstereceğini belirtmektedirler. Otomobil piyasasındaki yapay zeka pazarının, mevcut piyasa varlığının 2025′ e kadar yaklaşık olarak %38.5’ lik bir artış oranı ile 11 bin milyon dolara yaklaşacağını açıklamışlardır.  

Arabalara gelecek otonom teknolojisi, ayrıntılı olarak ele alındığında otomotiv sektörünün yeniden şahlanacağının tahmin edilmesi yakındır. Teknoloji alanında bu önemli gelişme, gelecekte hem sosyal açıdan, hem de ekonomik açıdan ve çevresel açıdan çok önemli büyük gelişmeleri de getirecektir.  

Şu anda arabalarda, otonom sürüş işlevlerinin tanıtımları yapılmaktadır. Yapay zeka teknolojisinin tüm insanlık ve çevresel etkilerinin, olumlu ve olumsuz yönleri büyük bir yoğunlukla araştırılmaktadır. Dünyaca çoğu araba üretim firmaları, araba üretim aşamalarının neredeyse her bölümünde yapay zekâ teknolojisini kullanmaktadır. Arabalardaki yapay zeka teknolojisi alanında büyük önemli gelişmelere ve çalışmalara imza atmışlardır. Arabalarda gelişen yapay zeka teknolojisi ile ile birlikte üretim sürecinden başlayarak, tasarım, tedarik zinciri ve üretim sonrasına kadar uzanan bütün alanlarda yapay zekâ teknolojisinde yararlanılacak. Otomotiv sektörünün her alanında aktif bir rol alan yapay zeka, zamanla yapay zekâ ve makine öğreniminin büyük birleşimi ile, Otonom teknolojisine sahip arabalar artık trafikte daha fazla yer edinerek güvenle yolculuk yapmaktadırlar.  

Otomotiv sektöründe de yapay zekâ kullanımı ile makinelerin oluşturacağı karmaşık endişe sorunlarının insan zihni benzeri bir yapı ile çözüme ağlanarak gelişen arabaların ileri teknik sürüş düzeylerinin daha fazla arttırılması amaçlanmaktadır. Yapay zekânın sisteminin bir arabaya sağladığı katkıların bütün açılardan geniş bir alana hitap ettiği düşünülmüştür.  

Arabalarda yapay zeka sistemi, modern arabalarda daha yaygın olarak kullanılan sürücü destek teknolojisinde önemli bir rol göstermektedir. Direksiyon başında sürücü yorgun yada uykuya dalmış ise, bu sistem sürücünün gözünü dikkatli bir şekilde takip ederek etkileşim halinde bulunur. Arabalarda bulunan yapay zekâ sistemi, araba içerisindeki sürücünün istediği seviyede sıcaklık ayarı, favori müzik çalma listeleri vs. gibi her şeyi öğrenerek sürüş deneyimini daha keyifli ve eğlenceli hale getirir. Araba şirketleri, daha eğlenceli ve kişiselleştirilmiş donanım özelliklerini, otomobil sürücülerine yönelik olarak daha iyi ve uygun bir hale getirebilmek için yazılım şirketleriyle birlikte daha sık çalışmaktadırlar. 

Arabalarda yapay zeka sistemi konusundan bahsetmişken bu konu üzerine üzerinde geliştirmeler yapılan yerli arabamız togg başlıklı makalemizi de incelemenizi tavsiye ederim. 

Arabalarda Yapay Zeka Sistemi İle Gelecekte Bizi Neler Bekliyor? 

Otomotiv sektöründe, arabalara entegre edilen yapay zekâ teknolojinin, direksiyon başına tam anlamıyla geçmesini sağlamak için araba üreticileri bu konuda çok çalışıyor. Günümüzde bu arabalar ile ilgili gördüğümüz birçok haber ve çalışma sonucunda edindiğimiz tek bilgi ise, Sürücüsüz otonom otomobillerin üretim için prototiplerinin hazır olduğu, ancak gereken çevresel koşullar ve çeşitli alt yapılar için bir süre bekleme durumunda olması yönünde. Gelecekte, otonom arabaya sahip olan araba sürücüsü, artık ehliyet almadan rahatlıkla arabasını kullanabilecektir. Hatta arabayı kullanmayıp sadece yolcu olarak seyahat edebilecektir. Arabalarda yapay zeka sisteminin çok işe yarayacağı bir konu ise engelli insanlar için olacaktır.  

Genel olarak bu konuya baktığımızda, otonom arabalarda yapay zeka sistemi, gelecek dönemlerde, bizlere izlediğimiz televizyon filmlerindeki o anları gerçek kılacak nitelikte görünmekte ve zamanla bizi bu dönüşüme yaklaştırmaktadır. Çoğu açıdan bakıldığında gelecekte yapay zekânın otomotiv sektörüne kazandıracağı bir çok konu olduğu tahmin edilebilmektedir. 

Güvenlik konusu açısından, trafik çarpışmalarında önemli derecede bir azalma, bu azalma sonucunda insan kaybı ve yaralı sayılarının azalması düşünülebilir. Kaza sonucunda maliyet olarak ise sigorta masrafları da dahil olmak üzere diğer maliyetleri de düşünebiliriz. Otonom araçlar ile gelecek zamanda ulaşım alanında önemli derecede değişimler oluşacak ve insanlar daha kaliteli yaşam olanakları sağlayan akıllı şehirlere yerleşmeyi tercih edeceklerdir. 2030 yıllarında dünya nüfusunun %60’ dan fazla bir oranının büyük şehirlerde sürdürüleceğinin belirtildiği yapay zeka otonom sistemlerinin, insanlık tarihinde bir çok değişime yol açacağı düşünülmektedir. 

Bir arabaya dahil edilebilecek olan bir çok donanım ve yapay zekâ yazılımları sayesinde gelecek zamanda yalnızca sürüş keyfi ve arabalar açısından değil bu konunun yanında özellikle ülkemizde insanların sosyal yaşamlarının ve agresif davranış şekillerinin de değişeceğini düşünmekteyiz. Tabi bu durum zorda olsa trafikte birbirimize karşı saygılı ve empatiyle yaklaşmayı öğrenmemiz ve bunun bilincinde olmamız gerekir.  

Gelecek dünyamızda otonom arabalar yaygınlaştıkça insan oğlunun hayatı da büyük oranda değişecektir ve bu duruma gittikçe daha çok yaklaşıyoruz. Otonom arabalar ile ilgili makalemize yukarıdaki bağlantıdan bakabilirsiniz.

Trafikte birbirimize karşı saygılı olmamız dileklerimle. 

Sağlıcakla Kalın. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir