Arabalar insanların ihtiyaçlarına nasıl cevap verir? İnsanların ihtiyaçlarını çoğu araba yeteri derecede karşılar mı ? İhtiyaçlarımızı karşılayan araba çeşitleri nelerdir?
Bir araba düşünün bagajı geniş, yakıtı ekonomik ve konforlu bir araba. Bu araba insanlar tarafından ilgi görebilir. Fakat farklı düşüncede olan insanlar bu tür arabalardan almaktansa daha performanslı ve güzel tasarıma sahip araçları severler. Dünyada arabalara olan ilgi ve merak bir hayli çok ama herkes aynı tip arabaları tercih etmiyor.
İnsanların araba sürerken ihtiyaç duyduğu birçok şey vardır. Kimisi fazla eşya yerleştirebileceği bir bagaja sahip olması, kimisi ekonomik az yakıt harcayan bir aracım olsun der. Kimi insanlar da araba sürerken konfor ve performans ister.
Araba üreticileri insanların çok sayıda ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için çeşitli sayıda araba ürettiler. Bunlardan bir takım üreticiler konfor ve performansa önem verirken bir kısmı da sağlam ve güvenilir olmasına ağırlık verdi. Bu konuda Volvo gayet başarılıdır.
Araba çeşitleri nelerdir. Günümüzde oldukça gelişim göstermiş dünyanın teknoloji harikası olan arabaların her kişinin ihtiyaçlarına göre çokça türleri bulunur.
Araba çeşitleri nelerdir?
Yukarıdaki gibi belirtmiş olduğumuz bu araba çeşitlerinin aslında birçok konudan da türleri mevcuttur. Bunlar, kullanıldıkları amaca göre, yakıt sistemine göre, motor tipine göre, vites sistemine göre , klasik ve moderne göre birçok alanda detaylı çeşitlendirmesi yapılabilir. Araba türlerini genel olarak, öncelikle daha anlaşılabilir olması açısından ikiye ayırabiliriz.
Binek arabalar: çoğu insanın ihtiyaçlarını karşılayacak olan 4 tekerlekli motorlu taşıtlardır. Bu arabaların hacthback, sedan, station vagon, gibi kasa türleri vardır.
İş amaçlı kullanılan arabalar: insanların günlük hayatındaki ihtiyaçları karşılamak yerine iş amaçlı kullanılan araba çeşitleridir. Bunlarında bir çok kamyon, kamyonet, çekici, vinç, kepçe, asfalt silindiri, beton mikseri , tanker, tır, otobüs , minibüs gibi türleri bulunur .
Binek arabalar açısından açıklayacak olursak: Binek Araba çeşitleri denilince akla binlerce model araç gelmektedir. Aynı araba türünde bile bir çok çeşit seçeneği bulunmaktadır. Peki bu araba çeşitleri nelerdir? Bu arabaları daha basit şekilde sınıflandırmak için segment sistemi ile ilerleyecek olursak bu segment türleri şu şekildedir.
A Segment Araçlar : A sınıfı arabalar, yakıt tüketimi bakımından uygundur ve en küçük şehir araçları olarak bilinir. Diğer arabalardan merak edildiği gibi bu sınıf arabalar park etme açısından özellikle şehirlerde kolaylık sağlar. Fazla yer kaplamaz. Ancak Bu çeşitte araçlar genelde uzun yol için fazla uygun değildir. Tek başınıza yaşıyorsanız bu araçlar sizin için uygun olabilir . Bayanlar bu küçük arabaları daha çok merak ve tercih ederler. Kasa olarak MPV, Cabriolet ve Hacthback gibi çeşitleri vardır. Hyundai İ10, Peugeot 107, Toyota aygo, Fiat 500, Renault twingo, Citroen C1 şeklinde ki araba çeşitleri de bu sınıfa dahildir.
B Segment Araçlar : Bu segmentteki araçlar ekonomik yönden uygundur. A segmenti arabalardan boyut olarak biraz daha geniştirler ve gövde olarak ağır bir yapısı vardır. Bu araçlar şehir içi kullanıma uygun durumdadır. Teknik yönden bir önceki segmentten daha güçlüdürler. Bu seçenekler arasında station vagon, roadster, coupe, sedan, cabriolet, Hatchback, CUV , MVP, ve SUV gibi farklı kasa çeşitler yer alır. Uygun bir bütçe ile kendi ihtiyacınıza göre bu sınıf modellerden tercih edebilirsiniz. B segmenti örnek araç modelleri Renault Clio, Skoda Rapid, Renault Symbol, Dacia Sandero ,Volkswagen ve Skoda Fabia Combi şeklindedir.
C Segment Araçlar : Ülkemizde B segmenti gibi bu segmentteki araçlarında satışı da oldukça yaygındır. Orta sınıf küçük yapıda aile araçları olarak tanımlanmaktadır. C segmentin de Sedan ve Hatchback kasa tipleri yaygındır. Beş Kişilik bir ailenin rahat ve konforlu bir şekilde yolculuk yapabilmesini sağlayan bu araba türleri sürüş ve konfor açısından da B segmentin den üstündür. Renault Megane, Nissan Qashqai, Kia cerato, Fiat Linea, Hundai İ30, Ford focus, Wolkswagen Golf şeklinde örnekler verilebilir.
D Segment Araçlar : Bu segmentteki otomobiller, şehirler arası yolculuklarda keyif, rahatlık ve konfor ihtiyacınıza cevap verebilir. Bu araçlar birde geniş ailelerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde düşünülmüştür. Üst ve orta sınıf olarak tanılan lüks arabalar olup geniş iç kabin hacmi sunarlar ve motor hacimleri yüksektir. Bu çeşitteki arabalar ile rahat ve konforlu şekilde keyifli uzun yol seyahatleri yapabilirsiniz. İç kısmı tamamen geniştir arka koltukta yayıla yayıla yolculuk yapabilirsiniz. Fakat bir dezavantajı bu otomobillerin motor hacimleri genellikle 1.6 ve üzerindedir. Bu nedenle de taşıt vergisi yüksektir. Peugeot 508, Honda Accord, Wolkswagen passat, Audi A5, Nissan Primera, Volvo S60, Mazda 6 gibi örnekler verilebilir.
E Segment Araçlar : Bu arabalar üst sınıf grubundadır. Ve standart araçtan daha fazla uzunluğa sahip genellikle 4 kapılı sedan otomobillerdir. Motor hacimleri genellikle 2.0 olarak piyasaya sürülürler. Ve yakıt tüketimleri gayet uygundur. Performans ve konfor açısından müşteri ihtiyaçlarını oldukça karşılar. F segment arabalar Avrupa sıralamasında 5. Sırada gösterilmiştir. Bu arabalar üst düzey yöneticilerin kullandıkları araçlar olarak da bilinirler. İnfiniti q70, Mercedes E serisi, Toyota camry, Cadillac cts, Hundai İ60, Honda legend gibi bu araba türlerine örnekler verilebilir.
F Segment Araçlar : Bu araba çeşitleri performans ve fiziksel özelliklerinin dışında yüksek teknolojik donanım özelliklerine sahiptir. Geniş iç alana sahip merak edilen bu arabalar üzerinde konfora daha fazla ağırlık verilir. F segmenti lüks otomobiller profesyonel işçilik ve bir o kadar da malzeme kalitesinde üretimleri yapılmaktadır. Tabi buna oranla da fiyatları oldukça yüksektir. Piyasada lüks seviyesindedir. Bu araba modellerine Mercedes S serisi, Wolkswagen phideon, Audi 8, İnfiniti q80, Bmw 7, Jaguar xj olarak örnekler verebiliriz.
S Segment Araçlar : Bu arabalarda hızlanma özelliği, maksimum sürat ve yol tutuş özellikleri yüksek tutulmuştur. Genellikle bu araçlarda büyük bir motor kaputu 2 kapı, 2 de koltuk bulunur. Yüksek manevra özelliğine sahip bu araçlar, yüksek beygir gücüne sahip ve aynı zamanda hafif olan motor teknolojisi ile donatılmıştır. S segmenti arabaların özellikleri fazla olup hız sınırları da yüksektir. Bu arabalarda performansa ağırlık verilmiştir. Üstelik görünümleri de hepimizin beğendiği şekilde çok hoş olmaktadır. Bu sınıfta birde ilginç olan şey var ki bazı araç modellerinin dünya üzerinde sadece sayılı şekilde üretilmesidir. Bu türdeki arabalar dünyada az sayıda belki de bir adet bulunurlar. Ve bazılarının seri üretimi yapılmayıp dünyada sadece 1 tane prototip şeklinde olanları da vardır. Tabi böyle olunca fiyatları daha da yüksek olmaktadır. Sınırlı sayıdaki spor araçlara örnek vermek gerekirse Aston Martin Valkyrie , Mercedes C1000 Lotec , 1954 Mercedes -Benz W196R, Apollo Intensa Emozione , Rimac Concept One Ve Bugatti Veyron gibi az görülen ve değerini koruyan efsane arabalardır. Bir kaç spor lüks araç çeşitleri ise Ferrari, gumpert, covini, Aston Martin, Bugatti, corvette, koenigsegg, Lamborghini, lotus, maserati, mosler, noble, McLaren diye sıralanabilir.
J Segment Araçlar : J segmentinde yer alan otomobiler, çok geniş bir alana yayılır ve içerisinde yeni araçlarda bulunur. Peki J segment araba çeşitleri nelerdir.Bu arabalar hem spor hem de arazi arabası olarak tasarlanmıştır. SUV ve CUV sınıfında bulunabilen 4 tekerden çekiş sistemine sahip olan araçlardır. Bu arabalar da off-road sporu yapılabilecek seviyededir. J segmentin de zorlu yol koşullarında hareket etmek için tasarlanmış araba türleri olup konfora da önem verilmiştir. Bu arabalarda performansa ve motor gücüne önem verilir. Ve bazı araçlarda istenildiğinde 4 çekerden iki çekere alma özelliği vardır. Crossover sınıfı ise , genellikle otomobil ketogorisi içerisinde bulunan hafif arazi yetenekleri olan araçlardır. Bu segmente Land Rover Discovery Sport, Kia Sorento, Peugeot 5008 , Bmw x4, Ford Explorer şeklinde örnekler verebiliriz.
İş amaçlı kullanılan arabalar açısından açıklayacak olursak; Özel amaçlı kullanım dışında daha çok iş amaçlı üretilen gerek yıkım işlerinde , gerek taşıma ve gerekse de temizlik işlerinde kullanılmak üzere bu arabaların bir çok türü bulunmaktadır. Bu araçları biraz size tanıtmak ve göstermek için özetle açıklayacak olursak;
-Yük arabaları : Bu araçlar genellikle iş amaçlı yükleri taşımak için kullanılır. Ve maksimum hızları sınırlandırılır. Bu arabaları sürmek de gayet keyiflidir ve araç iç kabinleri sürücü için konforlu olup iş amaçlı kullanıldığı için profesyonel özelliklerde donatılmıştır. Bu arabaların dev boyuttaki türleri de vardır. Hatırlarsınız belki baraj inşaatlarında çalışan Kaya kamyonları bu türe örnektir. Ve bu kamyonların örnek bir resmi aşağıda gösterilmiştir. Yük arabalarına kamyonet, damperli kamyon, tanker, beton mikseri, tır gibi örnekler verebiliriz. Ford, Man, Scanna, Mercedes Benz gibi birçok yük arabası üreten markalar vardır.
-Ticari araçlar : Bu araçlar yük taşımada baya kolaylık sağlamaktadır. Özellikle hem yolcu taşıma kapasitesi diğer araçlardan fazla olduğu için hem de yük taşımada kullanıldığı için uygun çözüm sunan araçlardır. Bu yönden kalabalık aileler tarafından oldukça tercih edilebilir. Bu kategoride Doblo, Kango, Connect tipi araçlarda bulunmaktadır. Otobüs ve Minibüs türü arabalar genellikle okul, iş yeri servisleri, yolcu minibüsü ve otobüsü şeklinde kullanılmaktadır. Bu araçlar şehirler arası veya şehir içinde çok kullanışlı, ergonomik, rahat, konforlu, geniş, ferah ve güvenlidir.
-İş Makineleri : Çeşitli çalışmalarda kullanılmak için geliştirilen makinelerin normal boyutta olduğu gibi devasa büyüklükte olanları da vardır. Bu makinelere bizler her zaman merak duyarız. Çeşitli şekilleri, büyüklükleri ve üzerinde bulunan mekanik sistemler , bu makineleri her zaman ilginç kılar. Bu ilginç makineler insanlar üzerinde hep ilgi ve farkındalık yaratır. Tarım çalışmaları için kullanılan traktörler , İnşaatlarda kullanılan kepçeler, inşaatlarda kullanılan vinçler, şehir içinde çalışan temizlik makinaları, yol yapımında kullanılmak için asfalt dökme makinesi gibi birçok makine ülkemizde iş projelerinde ihtiyacı oldukça karşılar. Bu araçların tekerlek sistemi olduğu gibi bir kısmının paletli olanları da vardır. Traktör, kepçe, eskavatör, vinç, forktlift , temizlik aracı gibi örnekler verebiliriz. Birde bu çeşitlerden ayrı olarak bulunan Karavanlar vardır.
Karavanlar : Diğer araba çeşitleri dışında bu karavanlar ayrı bir çeşit olup her yeri gezmek hem seyahat etmek ve hem de içerisinde barınmak amacıyla üretilen bir nevi yürüyen evlerdir. Bu karavanların içi aynı ev sistemi gibi donatılmış olup içerisinde akıllı evler gibi kontrol edebileceğiniz elektronik panelleri mevcuttur. Karavanlar, araçlar üzerinde olduğu gibi araçlara arkadan bağlanılan dorse şeklinde de bulunur. İnsanlar bu özel yapım arabalara merak ve heves duyar. Çoğu insan bir tane karavanım olsun ve ülkenin her yerini geziyim ister. Karavanları ister hazır şekilde isterseniz de özel yaptırarak satın alabilirsiniz. Karavanlar belirli araçlar üzerine kurulumu yapılabilir. Bunlara örnek vermek gerekirse otobüs karavanlar, kamyon karavanlar, minübüs karavanlar ve ekstra bağlanılabilir dorse karavanlar şeklinde örnek verebiliriz.
Çok fazla karmaşıklığa yol açmaması adına sizlere genel anlamda araba çeşitlerini kısaca özetlediğimi belirtmek isterim. Daha ayrıntılı açıklamalar için merak edilen bu araba çeşitleri nelerdir sizlere anlatmak için çeşit grubu olarak bir sonraki yazılarımda açıklamaya çalışacağım. Yani karavan çeşitleri, kamyon çeşitleri, spor araba çeşitleri, vites çeşidine göre araçlar, yakıt türüne göre arabalar, kullanılan amaca göre arabalar gibi hepsini ayrı ve detaylı olarak açıklayabilirim. Umarım bu yazı da sizlere faydalı bilgiler verebilmişimdir. Okuduğunuz için teşekkürler.