Hibrit Teknolojisi

Hibrit Teknolojisi

Her zaman gün geçtikçe yeni teknolojiler geliştiriliyor. Bu gelişen teknoloji araçlara da önemli düzeyde yansıyor. Benzinli araçlar ve elektrikli araçların yanı sıra hibrit teknolojisi ile üretilen arabalar da dünyada oldukça mevcuttur.

Hibrit Teknolojisi Nedir ?

Kelime anlamı olarak “melez” diye bilinen hibrit, arabalarda hem benzinli hemde elektrikli motorun bulunması anlamına gelmektedir. Hibrit teknolojisine sahip bir arabada, hem benzinli hemde elektrikli motor bir arada çalışarak mükemmel bir performans ortaya çıkartırlar.

Hibrit motor sistemine sahip bir arabada benzinli ve elektrikli motor, ikisi birlikte bir uyum içerisinde çalışarak otomobilin daha performanslı çalışmasını sağlamaktadırlar. Standart olan benzinli araçların yerine, oldukça az seviyede benzin tüketilmektedir. Bu sayede fosil yakıt tüketimi ile atmosfere salınan karbon azaltılmış olur. Benzin ve elektrik motorunun bir arada çalıştırıldığı hibrit motorlar her geçen gün yaygın hale gelmektedir.

İlk hibrit teknolojisine sahip otomobil seri üretimi Japonya’da üretilmiş olup 1997 yılında satışa sunulmuştur.

Hibrit teknolojisine sahip motor nasıl çalışır ?

Hibrit motoru bulunan bir arabanın çalışma prensibi, benzinli arabalardan da elektrikli arabalardan da farklı biçimde olmaktadır. Hibrit araçlar, elektrikli arabalara göre daha benzer yönleri olsa bile, üzerinde bulunan farklı parçalar ile değişikliğe uğrayabilir. Bu yönlerden en fazla göze çarpanı ise şarjı biten bir hibrit arabada benzin tüketiminin devreye girmesidir.

Üretimi yapılmış olan hibrit arabalar içten yanmalı olan benzinle çalışan bir motora, bataryaya, jeneratöre ve elektrik motoruna sahip arabalardır. Bu arabalar, benzinle çalışan arabalardan daha farklı olarak ihtiyaç olunan güç ve elektrik seviyesi kontrol altına alınıp araba tarafından en uygun olan seçilerek devreye sokulur. Bu sayede hibrit bir motordan elde edilmiş olan performans ikiye katlanır.

Hibrit Motor Teknolojisi İle Neler Amaçlanır ?

Arabalarda, akıllı bir sistem olarak karşımıza çıkan hibrit teknolojisi sayesinde otomobilin çekiş gücü korunarak performans düşüklüğü engellenir. Arabada bulunan elektrikli motor, çok fazla yakıt tüketimi gerek duyulmayan yerlerde aktif olurken, arabanın ilk kalkış anı, yokuşlara tırmanma ve yüksek hızlarda hareket etmek için benzinli motora ihtiyaç duyulur. Yokuşta yada dik olan rampalarda araba motoru benzinle çalışırken, düz olan yolda ise elektrik motorunun devreye girmesinden sonra , otomobilin sürüş performansı korunmuş olur. Çeşitli yol şartlarına göre uygun olan yakıt türü, aracın kendisi tarafından belirlenerek hızlanmak isteyen otomobildeki sürücüye göre araba, gerektiğinde elektrik motoru, batarya ve jeneratör ile ilave olarak destek kazanır.

Hibrit yakıtı nedir ?

Hibrit arabalarda bulunan fosil yakıta sahip motorlar, normal arabalardaki gibi bir yakıt deposuna sahiptir. Diğer arabalardaki gibi aynı işlemle çalışan bu arabaların, motorunun çalışması için ihtiyaç duyduğu yakıt ise dolum istasyonlarından temin edilebiliyor.

Hibrit otomobiller, diğer arabalardan farklı olarak daha az yakıt tüketimleri sayesinde kullanıcıların tercihi oluyor. HEV(Hibrit Elektrikli Araçlar)’ in ikinci bir güç kaynağı bulunan elektrik motorunun yakıt işlemi ise batarya ve bataryayı şarj edebilecek bir sistemin oluşmasına dayanmaktadır.

Pek çok açıdan faydalı olan hibrit arabalarda elektrikle çalışan diğer arabalara göre sürekli şarj etmeye ihtiyaç duyulmaz. Elektrik motorunun ihtiyacı olan enerji araç tarafından üretilir. Benzin kullanımı devredeyken elektrik enerjisinin onun yerine konulması için araba gerekli olan işlemleri otomatik olarak kendiliğinden gerçekleştirir. Bu şekilde arabanın yakıt tüketimi dengeli hale gelerek arabanın mevcut performansı korunur.

Hibrit teknolojisine sahip olan arabalarda bulunan elektrik motoru, hem tek başına hem de standart motorlarla beraber bir arabaya daha fazla güç sağlamak için kullanılabiliyor. Elektrik motorunun yakıtı olan batarya’ nın elektrik voltajı ise Hibrit elektrikli arabalarda, tam elektrikli olan arabalarda olduğu gibi otomobilin normal bir prize takılması yoluyla elde edilmiyor. Onun yerine arabadaki benzinli motor ve ” Rejeneratif Frenleme ” denilen olay ile arabanın bataryası tek başına şarj olabiliyor. Ama plug-in hibrit otomobiller, bu işlemden farklı olarak hem akaryakıt hem de dışarıdan şarj dolumu yapılmasına olanak sağlıyor.

Hibrit arabalar, dışarıdan şarj olan arabalar ve klasik arabalar olmak üzere iki çeşittir. Dışarıdan şarj edilebilen hibrit otomobiller, prize takılarak normal bir şekilde şarj edilebiliyorken, klasik hibrit otomobiller yakıt ve elektrik motoru arasında güç aktarımı açısından 4 gruba ayrılıyor.

  • Hafif hibrit araçlar (MHEV)
  • Paralel Hibrit Araçlar
  • Seri Hibrit Araçlar
  • Seri – Paralel Hibrit Araçlar

Hibrit Motorun Sınıf Standartları Nelerdir?

Otomotiv teknolojisinin sürekli olarak gelişmesi göz önünde bulundurulduğunda benzin veya mazot ile çalışan otomobillerin kullanımının gelecek yıllarda tamamen kaldırılması planlanmaktadır. İlerleyen yıllarda fosil yakıt tüketen ve çevreye zarar veren otomobillerin yerine elektrikli arabaların kullanılması yakındır. Yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda 4 adet hibrit motor kendi içlerinde sınıflandırılmıştır.

  • Mikro Hibrit Sınıfı: Hibrit motora sahip arabaların en basit olanı bu sınıfta yer alır. Mikro hibrit sınıfının bir ürünü olan start-stop teknolojisi geliştİrilmiştir. Start-stop sistemi, trafikte seyir halinde ilerleyen arabaların yolda durması esnasında araçtaki benzinli motorun da otomatik olarak durmasına yarayan bu sebeple benzin tüketimini en aza indirgeyen bir motor sistemidir.
  • Mild Hibrit Sınıfı: Yolda giden bir arabanın durdurulması için frene basıldığı durumda arabanın benzin motoru da durdurulur. Bu sınıfa giren arabalarda fren yapıldığı esnada elektrik motorunun kaybetmiş olduğu enerjinin yerine konması amaçlanır.
  • Full Hibrit Sınıfı: Mild hibrit sınıfından bir otomobilin yalnızca elektrikle çalışan motora sahip olduğu hibrit çeşitine ” full hibrit sınıfı ” ismi verilmektedir.
  • Plug-in Hibrit Sınıfı: Bu tarz bir motora sahip olan araçlarda hem benzin hem de elektrik ile çalışan bir motor türü bulunur. Tüm bunlara ilave olarak elektrikli arabalar gibi tek prizden şarj edilebilme özelliği de bulunmaktadır. Arabada bulunan priz ile şehir şebekesi kullanılarak elektrikli motorun şarj işlemi yapılır.

Hibrit Motorların Avantajları Nelerdir?

  • Düşük seviyede benzin harcarken yüksek performanslı araba sürüşü sağlar.
  • Atmosfere salınan karbon miktarını azaltarak doğayı korur.
  • Motoru sessiz bir şekilde çalıştırır.
  • Elektrikli araçlar gibi sürekli şarj doldurulmasına gerek yoktur.
  • Arabadaki sürücünün vites değiştirmesini, motor devrinde herhangi bir aksaklık meydana gelmeden gerçekleştirir.
  • Bu arabalarda fren devrede olduğunda arabada bulunan elektrikli motor kendi kendini şarj ederek enerjiyi düzenli bir şekilde günceller.
  • Arabanın ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi, aracın kendi sistemi tarafından üretilir. Kendi kendini şarj ettiği için her hangi bir durumda yolda kalma problemi yaşanmaz.
  • Bütçe dostu bir sistem olup benzinden tasarrufu sağlar.
  • Ekonomik açıdan uygun olan hibrit motorlar, bir arabanın kalkışı esnasında gerek duyulan fazla benzin harcanmasının önüne geçer.

Hibrit Motorların Dezavantajları Nelerdir?

  • Benzinli arabalara göre biraz daha pahalı bir satış fiyatı ile piyasaya çıkartılmıştır.
  • Şehir içindeki belirlenmiş hız limitleri ile uygun olan hibrit motorlar, şehirler arasındaki yüksek hızlarda yetersiz durumda olabiliyor.
  • Yüksek hızlarda araba kullanmayı seven sürücülerin arabadan bekledikleri performans, hibrit araçlar tarafından verilmeyebilir.
  • Geliştirilmiş bir teknoloji olduğu için olası bir arıza durumunda tamir maliyeti yüksek çıkabilir.

Hibrit Teknolojisinin ne anlama geldiğini ve ne görevi olduğunu sizlere anlatmış olduk. Şehir içi kullanım kolaylığı sağlayan Kei arabalar hakkında bilgi edinmek isterseniz bağlantımıza göz atabilirsiniz.

Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir