Sisli Yollarda Araba sürme Teknikleri

Sisli Yollarda Araba sürme Teknikleri

Sisli hava şartlarında trafiğe çıkmak, çoğu otomobil kullanıcıları tarafından birden fazla tehlikeyi de beraberinde getirmektedir. Bu hava şatlarında daha güvenli ve rahat bir sürüş deneyimi için, sisli yollarda araba sürme tekniklerinden bahsedeceğiz.

Sonbahar ve kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte araba kullanmak kullanıcılar açısından daha da zorlu bir hale gelmekteyken sisli hava koşullarında sürücü tarafından azalan görüş mesafesinden dolayı trafikte ciddi şekilde maddi ve manevi kayıplar ortaya çıkabiliyor. Kötü hava şatları ve sisli havalar nedeniyle trafikte seyir halinde bulunduğunuz yolu net bir şekilde göremediğiniz için neyle nasıl karşılaşacağınızı da önceden bilip kestiremezsiniz.

Özellikle sonbahar mevsimi ile sisli yollar aniden karşımıza çıkabiliyor. Sisli yollar, bir sürücü için maceralı bir şekilde geçse de yolda giderken sis bulutunu yararak gitmek ani tehlikeler oluşturabiliyor. Böyle bir durum olmaması için önceden bilgi edinip ona göre hazırlıklı olmakta fayda var. Sisli hava, trafikte görüş imkanı konusunda büyük etki oluştursa da bu durum tek başına bir kaza için geçerli bir neden değildir. Dikkatli araba kullanmak ve alınması gereken doğru önlemler sayesinde sisli yol şartlarında araba sürmeyi kolay bir hale getirerek aniden oluşabilecek kazaları aza indirmek sizin elinizdedir. Bu sebeple sisli havanın araba sürerken oluşturduğu olumsuz etkileri göz ardı etmemek ve trafikte kontrollü bir şekilde yolculuk yapmak büyük önem taşımaktadır.

Yollarda oluşan sis bulutu, havada asılı durumda olan su damlacıklarından bir araya gelerek oluşmaktadır. Araba kullanırken sanki bir bulutun içinde uçuyormuşsunuz hissi veren, bu sisli havalarda araba kullanmanızı engelleyen ve sürüşü tehlikeli hale getiren en önemli neden, görüş imkanınızın azalması oluyor.

Sisli hava koşullarında trafik kazası riski iki katına çıkmaktadır. Sisli yollarda araba sürmek, otomobil sürücüsü tarafından rahat ve emniyetli bir sürüş yapılabilmesi için normal zamanlarda yaptığımız ön hazırlıklardan çok daha fazla hazırlıklı ve dikkatli olmanız gerekmektedir. Bu tarz yollarda önünüzü fazla göremediğiniz için en ufak hataların ve en küçük dikkatsizliklerin bile sonuçlarının çok ağır olabileceğinin bilincinde olmanız gerekir. Peki, sisli yollarda araba sürerken neler yapmamız gerekir? Ne tür teknikler uygulamamız gerekir? Biliyor musunuz?

Sisli Yollarda Araba sürmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Takip mesafesi bırakın: Böyle bir havada araç içerisinde görüş mesafesi düşeceği için olası durumlara karşı tedbirli hareket edebilmek için öndeki arabayla sizin aracınızda olan takip mesafesini her zaman olabildiğince uzun bırakmaya çalışın.

Uzun Farları Yakmayın: Araba kullanırken sisli bir yola girdiğinizde görüş alanı aniden azaldığında önünüzü zor göreceğiniz için doğal olarak uzun farları yakmayı isteyeceksiniz. Bunu kesinlikle yapmayın, arabadaki yüksek huzmeli uzun farların fazla ışığı, görüş alanınızdaki sislere ulaşıp geri size yansır. Bu durum görüş imkanınızı daha da zor bir hale getirir.

Yapılan çeşitli araç testlerinde, sisli yol şartlarında uzun far kullanımı durumunda, arabanın yakınında duran yayaların dahi görünmeyip belli olmadığı anlaşılmış ve ışık şiddeti az seviyeye indirildikçe daha net bir görüş imkanı elde edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Sisli yollarda bir çözüm gibi görseniz de uzun farlarınızı yakmayın ve mümkünse sarı renk far kullanın.

Ön silecekleri çalıştırın: Arabanın sürüş alanında bulunan ön taraftaki sisin sebep olduğu nem ve buzlanma yansımaya neden olarak araçtaki görüş alanınızı zorlaştırabilir. Arabanızın ön cam sileceklerini sürekli olarak çalıştırın ve arabanızın camlarında oluşan buğuyu kurutmaya çalışın. Ön camı tamamıyla silin yada gerekiyorsa buz çözücü kimyasallar kullanarak ihtiyacınız olan görüş alanını oluşturabilirsiniz.

Yan Aynalarınızı Kontrol Edin: Arkanızdan gelen arabaları ve arabanızın arka tarafını kontrol etmek için ihtiyaç duyduğunuz yan aynaları aralıklı olarak kontrol edin çünkü sisli yolda ilerlerken arabanızın yan aynaları buğu yapabilir buna dikkat edin.

Sis farlarını kullanın: Sisli yollarda görüş alanının 100 metrenin aşağısına düştüğü durumlarda yakılmasına gerek duyulan sis farları hayatınızı kurtaracak düzeydedir. Bu yollarda ilerlerken uzun farları yakmayın, mümkün olan durumlarda sadece sis farlarınızı yakın arabanızda sis farlarınız yoksa kısa farlarınızı kullanın, Genellikle sarı renkli sis farı kullanmaya çalışın. Sarı sis farlarında, uzun dalga boyu olduğu için havada bulunan sis bulutlarını kırıcı bir özelliğe sahiptir.

Hız Sabitlemeyi Pasif Moda Alın: Sisli hava şartlarında yollarda önünüze neler çıkabileceği belli değildir. Sürüş hızınız mutlaka düşük olsun, yolda ilerlerken aniden önünüzde bir kaza ya da durmuş bir trafik ile karşılaşabilirsiniz. Arabanın sürüş kontrolünü tam olarak kendinizde olmasını sağlayın ve mümkün olduğunca düşük hızlarda hareket edin.

Trafikteki Sese Kulak Verin: Görüşün imkanının zorlaştığı ve aracın normalden hızından daha yavaş bir şekilde kullanıldığı sisli yollarda araç içinde olan mevcut sesi azaltarak dışarıdaki sesleri dinleyin. Yol boyunca kaplı sisli yolda araba sürerken radyo dinlemek yerine araç dışındaki sesleri dinlemek, çevrenizde neler olup bittiği ile ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlayabilir. Bu yollarda sürücü tarafından görüşün neredeyse sıfır noktasına ulaştığı durumda, arabaların fren yaparken çıkardığı sesler, araba tekerinin yolda çukur ve su birikintilerine girdiği anda çıkardığı sesler, yoldaki trafiğin ve anlık durumu hakkında size çeşitli bilgiler verir. Sisli havada araba kullanırken trafiğe kulak vermek, faydalı ve önemlidir.

Her Zaman Orta ve Sağ Şeritlerde Kalın: Genel olarak orta şeridi kullanın. Bilmediğiniz bir yola girdiyseniz sağ şeritte her an durmuş bir araca denk gelebilirsiniz yada aniden yol daralabilir bir refüje girebilirsiniz.

Sisli yollarda araba sürerken görüş mesafenizin az olduğu durumlarda sağ şeride geçerek yolun sağındaki şeritleri kendinize kılavuz olarak belirleyebilirsiniz. Yolun sağından güvenli şekilde hareket ederken yol kenarında bulunan reflektörlerden de yararlanabilirsiniz.

Önünüzdeki Arabayı İzleyin: Sisli yollarda araba sürme ile ilgili yollarda hareket ederken görüş alanınızı biraz olsa da görebiliyorsanız, önünüzde bir araç var ise onu takipte kalarak kendinize kılavuz alabilirsiniz. Önünüze bir araba alıp takip seviyenizi koruyarak ilerleyebilirsiniz. Bir de mecbur kalmadıkça şerit değiştirmemeye çalışın. Önde bulunan araç size göre en iyi yardımcınız olabilir.

Kontrolsüz Olarak Hız Değişikliği Yapmayın: Yolda giderken aşırı sis gözlerinizi yanıltabilir. Bu olumsuz durum, sisli havada normal bir havadaki gibi aynı hızla ilerlediğimizi düşünsek bile daha yavaş gidiyormuşuz gibi hissedilir. Bu sebeple araba kullanırken hızınızı kontrol altına alarak, olması gerektiğinden ne çok nede az hızlanmanız gerekmektedir. Bu nedenlerle sisli yol koşullarında iki kat dikkatli olmalıyız. Biz normalde düşük hızlarda gittiğimizi düşünsek te gerektiği kadar yavaşlamamış olabiliriz.

Bir sürücü için bu yollarda için hız algısının yanlış oluşmasına neden olan en önemli sebeplerden birisi de etrafımızdaki nesnelerin görüş alanımızdan geçtiği anlık hareketleridir. Sisli yollarda bulanık görülen nesneler, görüş açısından geçerken normal havadaki yolda görünen nesnelere göre bizim tarafımızdan daha yavaş hareket ediyormuş gibi hissedilmektedir.

Arkada araba varken hız yapmayın: Bu havalarda yapılması tavsiye edilmeyen hareketlerden birisidir. Arkanızda bir araba varken hızlanarak ondan kurtulmaya çalışmayın onun yerine yavaşlayıp sağa geçerek yol verebilirsiniz. Diğer arabalar hız yapsa bile bu havalarda siz , güvenli yavaş ve dikkatli araba kullanın.

Yavaşlayın ve Dörtlülerinizi Yakın: Sisli yollarda araba sürme için öncelikle sisli yola girdiğinizde, görüş mesafesinin iyice azaldığı durumlarda aracınızın dörtlülerini yakın, bunu yaparsanız etrafınızdaki diğer araçların sizi daha rahat görmesini sağlarsınız.

Yumuşak Frenleme Yapın: Sisli yollarda araba sürmeyi kontrollü bir şekilde yapabilmek için yavaşlayacağınız durumlarda önce aracınızdaki aynaları kontrol edip frenlere yumuşak şekilde basmalısınız. Yumuşak frenleme yaptığınızda yol yüzeyindeki asfalt kaygan bir hale geleceği için mümkün olduğunca hızınızı düşürün ve öndeki arabanın takip mesafesini artırın. Bu şekilde yolda durma mesafesini uzatarak olası bir kazadan kaçınabilir ve fren lambanızın arkanızda bulunan diğer sürücüyü daha uzun süre boyunca uyarabilirsiniz.

Sisli havalarda siz kontrollü hareket etseniz bile başkalarının dikkatsiz olduğunu ve size de kötü etki edebileceklerini asla unutmayın ve çok mecbur durumda kalmadıkça riske girmeyin.

Araba Sürüşünüzü erteleyin: Yollarda ilerlerken çeşitli durumlarda havadaki sis bulutları genel olarak gece ve sabah saatlerinde daha çok yoğun bir hale geliyor. Sisli yol koşulları ile uğraşmamak adına yolculuğunuzu öğleden sonraya planlayabilirsiniz.

Yoldaki Diğer Arabalara Yakın Hareket Etmeyin
Sisli havalarda güvenli araba kullanırken yapılan başlıca hatalardan biriside trafikteki arabalara yaklaşarak yol yolculuk yapmaktır. Bu davranış ilk olarak size mantıklı gelse de arkadan takip edilen öndeki arabanın ani bir fren ya da dönüşü durumunda, olası trafik kazalarını doğurabilir. Sisli havalarda yollarda ilerlerken öndeki araba ile takip mesafesini sürüş kurallarına uyacak şekilde yapmak araç sürüş güvenliğini arttırarak trafik kazası riskini azaltacaktır.

Sisli Havalarda Araba Kullanırken Oluşabilecek Olası Tehlikeler

Öncelik olarak yolculuk ederken aniden karşılaşacağınız sisli bir havada bulunan bir yolun araba sürüşü için en tehlikeli olan hava koşullarından biri olduğunu bilin. Bunun farkında olup kendi güvenliğini için sisle kaplı yolu kullanmak yerine alternatif yolları kullanın. Bazı durumlarda sisli yolun içinden ilerlemek dışında başka bir seçeneğiniz yoksa sisli yollarda araba sürme ile ilgili sürüş tekniklerine uyarak dikkatli bir şekilde bu yolculuğunuzu tamamlayın. Sisli hava şartlarında ilerlemek zorunda olduğunuz yolu bildiğiniz bir yol olsa da olmasa da dikkatiniz her zaman maksimum seviyede olsun.

Sisli hava koşullarında sürücünün görüş mesafesi olması gereken mesafenin dörtte birine inerek önünüzde ve etrafınızdaki arabaları görmenizi ve de diğer araçlar tarafından yolda fark edilmenizi önemli şekilde engelliyor. Su damlacıklarından meydana gelen küçük sis parçaları, sürüş zamanı boyunca arabanın ön camının dış kısmında birikerek, bu havalarda zaten az olan görüş mesafesini daha da engelliyor. Böyle bir tehlikeli sürüşten kaçınmak için en iyi çözümlerden birisi arabanın ön cam sileceklerini çalıştırmaktır. Başka bir açıdan ise siste bulunan su damlacıkları sisli yollarda araba sürerken bir diğer tehlikeleri de yanında getiriyor. Sisli yolda aranızın farlarını yakmadan sürüş yapmak uygun olmayacağı gibi yüksek seviyede ışıkta araba sürmekte zor olmaktadır. Sisli havanın içerisinde bulunan su damlacıkları, gelen ışığı yansıtarak yolun parlak bir şekilde görünmesine sebep olur.

Normal Bir Gündeymiş Gibi Araba Sürmek
Sisli hava şartlarında normal güneşli bir göndeymişsiniz gibi araba kullanamazsınız. Sisli hava şartlarında araba kullanırken, kendiniz ve çevrenizdeki insanların can güvenliği için daha çok dikkatli ve odaklanarak araba sürmek zorundasınız. Görüş mesafesinin sıfıra indiği durumlarda sisli hava şartlarında arabanızın frenleme mesafesi veya yavaşlaması da, görüş mesafenizle aynı seviyede aza ineceği için, normal bir günde araba sürerken yapmış olduğunuz ufak tefek dikkatsizlikler veya hatalar sisli yolda araba kullanırken size ağır sonuçlar verebilir. Bu nedenle sizlere açıkladığımız gibi hava şartları ne kadar kötü ise sizin de buna göre daha fazla tedbirli ve dikkatli olmanız odaklanarak araba kullanmanız büyük önem taşımaktadır.

Sisli havalarda yolu görmek için ihtiyacınız olan önemli şeylerden birisi de arabanızdaki aydınlatma sistemidir. Arabalarda bulunan aydınlatma sistemi ile ilgili bilgi edinmek isterseniz bağlantımızdan bakabilirsiniz.

Kötü hava şartlarında gideceğiniz yere daha geç ulaşsanız da sağlıklı bir şekilde ulaşın. Trafikte her zaman can güvenliğiniz için bu sürüş talimatlarına mutlaka uyum sağlayın.

Dikkatli ve güvenli sürüşler









Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir