Bir yerden başka bir yere gitmenin artık kolay bir hale geldiği dünyamızda ulaşım artık daha rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Tabi bu durum çeşitli olumsuz durumları da beraberinde getirmektedir. Bu olumsuzlukların en büyük olanı da trafiktir. Büyük şehirlerde oluşan trafik insanların ulaşımına etki etmektedir. Türkiye, trafik yoğunluğu olarak dünya sıralamasında boy göstermektedir. Peki ülke olarak trafikte dünya sıralamasında kaçıncıyız ? Bu yazımızda bu konuyu ele alacağız.
Ülkemizde özellikle büyük şehirlerde artan araç sayısından ve yollarda oluşan olumsuz durumlardan kaynaklanan bir çok yerde trafik meydana gelmektedir. Büyük şehirlerde kullanılan özel arabalar, minibüsler, otobüsler, metrolar, metrobüsler, tramvaylar, yolcu gemileri gibi ulaşıma çözüm bulmak için çok sayıda toplu taşıma kullanımı artmaktadır. Şehirlerde oluşan trafiğe çözüm bulmak için birçok yol projesi, tüneller, köprüler vs. yapılar inşa edilse bile şehirlerde oluşan trafik her geçen gün dağ gibi büyümektedir.
Uluslararası alanda faaliyette olan bir navigasyon sistemleri şirketi, tam olarak 6 kıtada ve 57 ülkede 416 şehri kapsayan Trafik Sıralamasını, 2020 yılındaki bilgilere göre trafiği en fazla olan şehirleri açıkladı. Açıklanan bu trafik endeksi raporuna göre İstanbul, dünya sıralamasında 5. sırada yer alırken, Avrupa üzerinde ise 2. trafik sıkışıklığı olan şehir oldu. İstanbul, bir önceki oluşturulan raporda dünyada 9. sıradaydı. İşte dünyada trafiğin en sıkışık olduğu ülkeler.
1- MOSKOVA
Navigasyon sistemleri üzerine olan bir şirketin elde ettiği trafik verilere göre Rusya’nın başkenti olan Moskova, dünyanın en yoğun trafiğine sahip şehir adını aldı. 1147 Yılından bu zamana kadar hala aktif olarak şehir yaşamı için kullanılan Moskova şehri modern trafik koşullarına yeteri kadar uygun olmadığı için her yıl yoğunluk giderek yükselmeye devam ediyor.
2- HİNDİSTAN
Televizyon filmlerinde o sıkışık trafiğini görmeye alışkın olduğumuz Hindistan’da da trafik yoğunluğu bildiğimiz kadarı ile fazla. Hindistan’ın en kalabalık şehri olan Mumbai, Trafik yoğunluğu listesinde 2. sırada yer alıyor. Bu şehirde normal zamanlarda bile %65 oranında trafik yoğunluğu ortalaması görülmektedir. Özellikle muson yağmurlarının başladığı zamanlarda trafik birçok bölgede neredeyse durma noktasına kadar geliyor.
3- KOLOMBİYA
Trafik yoğunluğu sıralamasında listede üçüncü sırada olan ülke olan Kolombiya’ ya ait Bogota şehri yer almaktadır. Kolombiya’nın en büyük şehri konumundaki ve aynı zamanda başkenti olan Bogota, hem ülkesinin hem de Güney Amerika kıtasının en yoğun trafiğine sahip olmaktadır. Bagota’ da önceki yıla göre trafik ortalaması %5 artarak yetkililerin endişelerini artırmıştır.
4- FİLİPİNLER
Dördüncü sıradaki trafik yoğunluğu ise Filipinler’in Manila şehrine ait. Filipinler’in başkenti olan ve aynı zamanda hızlı bir gelişim gösteren şehri konumunda olan Manila, bu listede 4. sırada yer almaktadır. Bir ada ülkesi olan Filipinler’in düzensiz ve dağınık trafik anlayışı ortalama olarak %71 trafik yoğunluğu olarak karşımıza çıkıyor.
5- TÜRKİYE
İstanbul dünyada trafiğin en fazla olduğu 5’inci şehir olarak bu listede yer alıyor. Türkiye’ nin güzel şehri İstanbul’u bu listede görmemiz malesef bizi üzdü. Önceki yıla göre %2 daha fazla olan trafik yoğunluğu ile 9. sıradan 5.sıraya yükseldik, TomTom şirketinin bilgilerine göre trafik yoğunluğunda geçmiş yılda ise dünyada 9. sıradaydık. 2017 yılındaki istatistiklere göre ise İstanbul’da sürücüler ve toplu taşıma aracı kullanarak işe giden vatandaşlar 59 saatini trafikte geçirmiştir. Bu verilerin oluşturduğu trafik listesine göre, 2017 yılında ise İstanbul şehri Avrupa’da en fazla trafiğin oluştuğu dördüncü kent olarak seçilmiştir.
İstanbul’ da özellikle mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde 15-20 dk bir yere gitmek, bazen bir saat bazen ise 2 saati bulabiliyor. Trafik çözümü için alternatif olarak birçok yol, geçit, tünel vs. yapılsa da bir kaza anında bütün trafik kitlenebiliyor. Özellikle bu durum kötü hava koşulları olduğu zaman daha da artıyor.
Toplanan verilerde, İstanbul şehrinin en yoğun ve en boş günleri de tespit edildi. İstanbul’ da 2019 yılında kurban tatilinin bitimi olan 14 Ağustos günü trafik yoğunluğunun en az olduğu gün olarak tespit edildi. Bu zamanda Trafik yoğunluğu oranı %14 olarak veri elde edildi. İstanbul’ un trafikteki en yoğun günü de, yaz tatilinin bittiği ilk cuma olan 20 Ekim günü oldu. Trafikteki sürücüler 20 ekimde İstanbul trafiğinde tam olarak %82 oranında daha çok zaman kaybettiler.
Bu makalemizde trafikte dünya sıralamasında kaçıncıyız ? konusu üzerinde çeşitli bilgiler edinmiş olduk. Arabalar ile ilgili diğer bir konumuz olan arabalarda aydınlatma sistemi başlıklı makalemize de göz atabilirsiniz.
Teşekkürler ve keyifli yolculuklar.