Yakıt Filtresi Nasıl Değiştirilir ?

Yakıt Filtresi Nasıl Değiştirilir ?

Bir arabanın yakıtının verimli bir şekilde yanarak motorun performanslı ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için arabalarda düzenli bakım yaptırmak önemlidir. Bu bakımların içerisinde yakıtı da doğrudan ilgilendiren yakıt filtresi bulunmaktadır. Arabaların rutin bakımları arasında, düzenli aralıklarda yakıt filtresinin de değiştirilmesi gerekir. Bir arabada yakıt filtresi nasıl değiştirilir ? Bunu sizlere anlatacağız.

Yakıt filtresi genel olarak, arabanızda bulunan yakıt sistemine girmeden ilk önce yakıt içerisinde oluşan çeşitli kiri, tozu ve kalıntıları kendi bünyesinde toplayarak araç yakıtında olabilecek her türlü şekilde partikülün motora ulaşmasını engeller. Bu durumda araba motorunun ömrünü daha fazla uzatmaya ve motorun bundan kaynaklanacak hasar almasını engellemeye yardımcı olan önemli bir parçadır.

Yakıt filtresi hem benzinli hem de dizel arabalarda bulunmaktadır. Dizel yakıtlı arabaların başka ülkelere nazaran Türkiye’de daha çok kullanılmasının en önemli nedenlerinde birisi dizelin yakıtın daha ekonomik olmasıdır. Dizel yakıt çokta sağlıklı bir yakıt olmamasına ve motoru gürültülü çalıştırsa da düşük fiyat ile daha uzun mesafeler yapılabiliyor.

Bir Arabada Yakıt Filtresinin Değişim Durumu Nasıl Farkedilir ?

Aşağıda bulunan listedeki durumlardan birkaç tanesi arabanız için doğru ise yakıt filtresinin değişim zamanı gelmiştir diyebiliriz.

  • Araba motoru boğuluyor yada çok gürültülü çalışıyorsa
  • Bir anda arabanız normalden daha fazla yakıyorsa
  • Arabanızın 0 dan hızlanma süresi kısaldıysa
  • Arabanızda vitesi boşa alındığınızda araç sürekli stop ediyorsa
  • Yolda giden arabanızın çekişi düşüyor ise yakıt filtresini değiştirmeniz gerekmektedir.

Yakıt / benzin filtresi değiştirirken satın alınan yeni yakıt filtresinin daima orijinal ve aracınıza uyumlu olması çok önemlidir. Araba motorunda oluşabilecek en ufak bir zarar sizleri daha büyük maliyetlere sokabilir. Araba motorunun daha performanslı ve güvenli çalışmasına yarayan yakıt / benzin filtresinin değişim işlemini aşamalar halinde belirtebiliriz.

  • İlk olarak arabada yakıt filtresinin çeşitli kontrolleri yapılır ve değişmesi gerekip gerekmediği kararlaştırılır.
  • Daha sonra arabanın içerisinde bulunan filtreye gelen ve giden borular yerinden sökülür.
  • Sökülen parçanın yerine yeni yakıt filtresi monte edilir.
  • Yakıt filtresi değişimi yapıldıktan sonra ise arabanızda test edilir.

Kendi başınıza yapabileceğinizi düşünüyorsanız ve ilk defa yakıt filtresi değiştirecekseniz. Sizler için hazırladığımız aşağıda bulunan aşamalardan bakarak ve bir kaç püf noktaya dikkat ederek yakıt filtresi değiştirme işlemini sadece yarım saatte bitirebilirsiniz. Arabalarda yakıt filtresi değiştirmek, genel olarak basittir. Ama dikkatli yapılması oldukça önemlidir. Dikkat edilmez ise yapılan çeşitli bilinçsiz hatalar motora uzun vadede zarar verirken aynı zamanda yakıt sızıntısı ihtimalide oluşmaktadır.

Aşama 1: İhtiyaç Duyacağınız Araç Gereçler

  • Bir Poşet ve Eldiven
  • Düz ağızlı bir tornavida
  • 2 adet anahtar
  • Eski kullanılmayan bir bez
  • Satın almış olduğunuz yeni yakıt filtresi ve pullar

Aşama 2: Arabanızdaki Yakıt filtresinin Nerede Olduğunu Öğrenin

Arabada yakıt filtresi nasıl değiştirilir ? Her arabanın marka ve modeline göre yakıt filtresinin bulunduğu yerde farklılaşmaktadır. Arabanızın yakıt filtresini bulmanız için kaput içerisinde motor bölümünde bakabileceğiniz üç ayrı yer bulunmaktadır.

  1. Arabanın Alt Bölümünde
  2. Kaput İçerisindeki Motor Bölümünde de Olabilir
  3. Arabanın Yakıt Deposunun Çıkış Kısmında

Aşama 3: Yakıt Basınç Seviyesini Azaltın

Öncelikle yakıt filtresi değişimini yaparken, bu önlemi almanız olası tehlikeleri engelleyecektir. Aracınızda bulunan yakıt filtresini, yakıt bağlantısından sökmeden, öncelikle yakıt basıncını düşürmeniz gerekmektedir. Aksi halde boru içerisinde yakıt kaldıysa yakıt filtresini değiştirirken birden üzerinize yakıt püskürebilir. Yakıt seviyesini düşürmek için şu yöntem işe yaramaktadır. Bu işlem için arabanızın sigorta kutusunun içerisinde bulunan yakıt pompası sigortasını takabilirsiniz. Arabanızı çalıştırdıktan sonra taktığınız bu sigortayı tekrardan geri çekmelisiniz. Arabanız stop ederse bu aşama tamamlanmıştır.

Aşama 4: Boruları Yakıt Filtresinden Sökme İşlemi

Öncelikle bu aşamaya geçerken borularda kalan yakıt ve filtredeki yakıt lekelerini önlemek için yanınızda eski kullanılmayan bir bezi hazırlamanız ve elinize eldiven takmalısınız. Yakıt hattında halen belirli bir yakıt kaldıysa bu bezi yakıt borularının üzerine koymanız gerekir. Yakıt filtresine, gelen ve giden borular bulunmaktadır. Bu boruları sökmek için iki adet anahtar ihtiyacınız bulunmaktadır. Bir anahtar ile yakıt filtresini sabit halde tutarken, öbür anahtarla da bağlı olan cıvataları sökebilirsiniz. Bu işlemi her iki boru üzerinde uygulayarak yakıt bağlantı borularını filtreden ayırabilirsiniz.

Aşama 5: Eskimiş Olan Filtreyi Yerinden Çıkartın

Dikkat: Filtrede hâlâ bir miktar yakıt olabilir. Bu nedenle, işlemi yaparken mutlaka eldiven takmanızı ve araç içine sızıntıyı önlemek için filtreyi çıkarmadan önce etrafına bir poşet bağlamanızı tavsiye ederiz. Güvenlik önlemlerini aldıktan sonra, eski filtreyi düz tornavida yardımı ile sökebilirsiniz.

Aşama 6: Cıvatada Bulunan Pulları Yenisi İle Değiştirin

Bu aşama küçük görünse de çok önemlidir. Yerinden söktüğünüz cıvatalarda bulunan pulları yakıt filtresi ile birlikte değiştirmelisiniz. Eskimiş pulları üzerine yeniden takarsanız, Filtre değişiminden bir zaman sonra sistemde sızıntılar meydana gelebilir bunun sonucunda arabanızın motoru alev alarak daha kötü sonuçlar karşınıza çıkabilir.

Aşama 7: Satın Almış Olduğunuz Yakıt Filtresini Yerine Monte Edin

Yeni filtreyi yerine takmak için, Bir önceki işlemlerin tersini uygulamanız yeterli olacaktır. Burası önemlidir, filtre değişimi yaptıktan sonra arabanızı çalıştırmanız ve belirli bir süre beklemelisiniz. Beklediğiniz zaman arabanın yakıt filtre sisteminde herhangi bir sızıntı olup olmadığından emin olmanız gerekir. Söz konusu akaryakıt olduğu için her hangi ufak bir kıvılcım dahi olsa aracınızda büyük yangınlara yol açabilir. Arabanızdaki yakıt pompası ve röleyi de yeniden açmanız gerekmektedir.

Yakıt Filtresini Değiştirmezsek Ne Olur ?

Akaryakıt istasyonlarından aracınıza altığınız yakıt, olduğu gibi arabanızın deposuna doldurulur. Bu yakıtın içerisinde birtakım toz ve kirler olabilir. Yakıt filtresi, yakıt içerisinde yer alan çeşitli toz ve partikülleri kendi içerisinde tutarak araba motorunun içine girmesinin önüne geçer. Değişmeyen filtrede zamanla biriken toz ve partiküller, aracınızın motoruna zarar vererek araba motorunun yıpranmasına ve performans kaybına neden olur.

Araba yakıt filtresini olması gereken zamanda değiştirmez iseniz. Arabanızda önemli sorunlar çıkmasına yol açabilirsiniz. İlk başlarda sizin bilmediğiniz sorunlar ortaya çıkar. Daha sonrasında ise arabanın performansında anlık olarak önemli durumda azalmalar meydana gelecektir. Bundan sonra ise arabanız daha zor çalışarak hareket halindeyken aniden oluşan motorun stop etme sorunları oluşacaktır.

Yakıt Filtresi Değiştirmenin Önemi Nedir ?

Arabalardaki yakıt filtresinin en önemli işlevi, aracın yakıt deposundan gelen yakıtı alarak ateşlemeye uygun şekilde temizleyerek motorun içerisine ulaştırmaktır. Bu nedenle araba motorunun içine giden yakıtta, istenmeyen toz ve zararlı partiküller olmaktadır. Bu istenmeyen zararlı tozlar da, motora zarar vererek motorun ömrünü kısaltır. Bundan dolayı motor zarar görür ve performanslı çalışmaz, hatta hiç çalışamayacak hale gelebilir.

Basit anlatım ile yakıt filtresi, bir boru yardımı ile yakıt deposu ile motor arasında bağlantı kurmaktadır. Bir yakıt girişi, bir de yakıt çıkışı bulunan filtrede, yakıt girişinden gelen kirli yakıt, filtre içerisinden geçerek uygun şekilde temizlenir ve daha sonra motorun içine doğru giderek arabada bulunan yakıt deposundan araba motoruna yakıt aktarımı gerçekleşmiş olur.

Arabada küçük boyutta bir parça olmasına rağmen yakıt filtresi, araba motorunda önemli arızaların önüne geçmektedir. Yakıt filtresi değiştirilmeyip zaman içerisinde özelliğini kaybedecek ve motora kirli yakıt gidecektir. Bu durum ise kısa zamanda motor içerisinde önemli bir zarar meydana getirecektir.

Yakıt filtresi nasıl değiştirilir ? Yakıt filtresinin sıklıkla değiştirilmesine ihtiyaç duyulmaz sadece belirli zaman aralıklarında arabanız belirli bir kilometre yapmışsa değiştirmeniz daha sağlıklı olacaktır. Arabanızın rutin bakımlarının yanında bu parçayı da genelde iki düzenli bakımda bir defa olacak şekilde değiştirebilirsiniz. Örneğin aracınızın düzenli bakımlarını 10.000 km de bir yaptırıyorsanız 20.000 km de bir yakıt filtrenizi değiştirmeniz gerekmektedir. Yakıt filtresi değişimini, arabanızın diğer bakımları ile birlikte yetkili bir servise yaptırmanızda yarar vardır.

Bu işlerde bilgi sahibi değilseniz alanında uzman ustalara arabanızı teslim edebilirsiniz. Yine de öğrenmek isterseniz bir ustayı yaparken izleyerek daha verimli bilgi sahibi olabilir daha sonrasında arabanızın filtresini kendiniz değiştirebilirsiniz.

Arabaların düzenli bakımı içerisinde yer alan, arabalarda yakıt filtresi nasıl değiştirilir ? konusu ile sizleri bilgilendirmiş olduk. Akaryakıt ile alakalı olan yakıt tüketimi oluşturan faktörler ile ilgili bilgiler edinebileceğiniz diğer makalemize de bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla Kalın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir